ßßß Cookit - przepis na Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski

nazwa

Wykonanie

Zakochałam się...mam związek z Pirogiem biłgorajskim. To mój pierwszy raz i chyba udany:)))) Po moje mini ucieczce do Zamościa i delektowaniu się tam codziennie tym daniem postanowiłam sama zrobić. To tradycyjne z mojego już napewno ukochanego Roztocza...tam jest bosko... Piróg biłgorajski, zwany krupniakiem to jedna ze staropolskich regionalnych potraw, wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych, dawniej robiony na wszystkie święta i uroczystości.
No to jemy...a jutro pójdę kupić większe jeansy:)
Składniki:
4 ziemniaki ugotowane
25 dag sera białego tłustego
10-15 dag kaszy gryczanej prażonej
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić. Ziemniaki rozgnieść, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno z dodatkiem kefiru, maślanki, czy zsiadłego mleka. Bardzo dobrze smakuje podsmażany w plastrach na maśle.
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2015/05/pirog-bigorajski.html