Wykonanie
Zakochałam się...mam związek z Pirogiem biłgorajskim. To mój pierwszy raz i chyba udany:)))) Po moje mini ucieczce do Zamościa i delektowaniu się tam codziennie tym daniem postanowiłam sama zrobić. To tradycyjne z mojego już napewno ukochanego Roztocza...tam jest bosko... Piróg biłgorajski, zwany krupniakiem to jedna ze staropolskich regionalnych potraw, wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych, dawniej robiony na wszystkie święta i uroczystości.No to jemy...a jutro pójdę kupić większe jeansy:)Składniki:4
ziemniaki ugotowane25 dag
sera białego tłustego10-15 dag
kaszy gryczanej prażonej2
jajka2 łyżki
śmietany 18%sólpieprzWykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić.
Ziemniaki rozgnieść, dodać ugotowaną
kaszę, pokruszony
ser biały,
jajka,
śmietanę,
przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w
ciasto drożdżowe (przepis na
ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno z dodatkiem
kefiru,
maślanki, czy
zsiadłego mleka. Bardzo dobrze smakuje podsmażany w plastrach na
maśle.