ßßß Cookit - przepis na Kluski - paluchy ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu

Kluski - paluchy ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Tak przygotowane paluchy służą mi czasem jako dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnie podanych ziemniaków. Smakują również polane masłem zagotowanym ze śmietaną i posypane pokruszonym białym serem z kminkiem.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków,
1 kg startych surowych ziemniaków,
1 jajko,
sól,
pieprz,
tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki zmielić, połączyć z utartymi ziemniakami wraz z jajkiem solą i pieprzem do smaku.
Następnie formować paluszki wielkości palca i smażyć powoli na głębokim tłuszczu około 15 minut.
Po usmażeniu odsączyć na bibule.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/05/kluski-paluchy-ziemniaczane-smazone-na.html