Wykonanie
Frittata to bardzo szybki i pożywny obiad dlatego bardzo często gości na moim
stole:)To również dobry sposób na pozbycie się resztek z lodówki;)Jeśli masz więcej czasu rano, to również świetny przepis na początek dnia.
Składniki:1 duży ugotowany
ziemniak (w mundurku) lub 2 mniejsze3
jajkaoliwasól,
pieprzreszta składników wg. uznania
Przygotowanie:Na patelni podsmaż na
oliwie plastry
ziemniaków. Dodaj wszystkie warzywa i smaż do zarumienienia się. Dopraw do smaku. W miseczce roztrzep 3
jajka, dopraw
solą i
pieprzem. Możesz również dodać
chilli:) Zalej warzywa masą jajeczną i pozwól aby
jajko się ścięło. Na wierzchu ułóż plastry
łososia i
ser. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 10min aby górna strona również się upiekła.Jeśli nie chcesz korzystać z piekarnika, wszystkie składniki wrzuć na patelnie przed zalaniem ich masą jajeczna. Później jak już jedna strona się zetnie obróć frittatę na drugą stronę używając do tego talerza.