Wykonanie
SkładnikiZakwas:
mąka żytnia razowa (typ 2000), 7 łyżekletnia przegotowana
woda, 500 mililitrów
czosnek, 2 ząbki
ziele angielskie, 2 ziarna
liście laurowe, 2 sztuki
pieprz czarny, 8 ziarenŻurek:
bulion warzywny, 1 i 1/2 litrasurowa
biała kiełbasa, 4 sztuki
żeberka, 300 gram
boczek wędzony, 300 gram
chrzan, 1 łyżeczka
majeranek, 2 łyżeczki
czosnek, 2 ząbki
sól,
pieprzzakwas
śmietana, 2 łyżki
jajka ugotowane na twardoSposób przygotowaniaWszystkie składniki na zakwas wymieszać w słoiku. Przykryć folią spożywczą, zrobić klika otworów. Codziennie mieszać. Zakwas jest gotowy po 5-6 dniach.Do
bulionu wrzucić
żeberka, gotować około 15 minut. Dodać
kiełbasę. Gotować 30 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Wyciągnąć
kiełbasę i
mięso.
Żeberka obrać i z powrotem wrzucić do
bulionu.
Boczek pokroić w kostkę, lekko zarumienić. Dodać do zupy razem z
chrzanem,
czosnkiem i
majerankiem. Wlać zakwas. Możecie wlać tylko połowę i stopniowo dolewać resztę, żeby kontrolować smak zupy. Ja zużyłam cały. Gotować około 15-20 minut. Przyprawić. Zabielić
śmietaną. Podawać z plasterkami
białej kiełbasy i ćwiartkami
jajka ugotowanego na twardo.