ßßß
Składniki :6 bardzo cieniutkich naleśników , smażonych bez tłuszczu -zimych0,5 kg mieszanych grzybów leśnych ( oczyszczonych i obgotowanych w wodzie z solą )2 cebule2 ząbki czosnku100 g wędzonego na zimno boczk u2-3 gałązki tymianku1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 łyżka sosu sojowego grzybowego2 łyżki masła1/2 łyżeczki cukrusól , pieprz do smaku2 jajka1 szklanka bułki tartej
Grzyby siekamy jak najdrobniej się da . Cebulę także siekamy drobniutko . Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim najpierw cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , jak zmięknie , dodajemy posiekany drobniutko boczek , grzyby , sól , cukier , gałkę , sos sojowy i smażymy jeszcze kilka minut , aż nabiorą przyrumienienia . Odstawiamy do wystygnięcia. Farsz warto zmielić maszynką o grubych oczkach . Do wystudzonego farszu dodajemy posiekany tymianek i doprawiamy pieprzem . Rozkładamy naleśnik i kładziemy łyżkę farszu , następnie zwijamy brzegi do siebie i rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej ,po czym smażymy na średnim oleju na złoty kolor z obu stron . Gotowe , polecam do zupy grzybowej lub z dipem jogurtowo-ogórkowym 😉