ßßß
Taki pasztet to gratka dla wielbicieli selera. Ja za selerem średnio przepadam, ale muszę powiedzieć, że ten pasztet bardzo mi posmakował. Kromka chleba z masłem, na to plasterek pasztetu z selera i naprawdę fajne jedzenie, a do tego zdrowe. Pasztet ma kremową, delikatną konsystencję, a smak selera nie jest bardzo dominujący. Polecam.1/2 kg selera (po obraniu)1 duża cebula125 g masła1/2 szklanki wywaru grzybowego (może być z kostki)1 łyżka sosu sojowego2 ząbki czosnku3 jajka1/2 szklanki bułki tartej1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowejpieprz (dosyć dużo)sólSelera oraz cebulę należy zetrzeć na tarce lub w malakserze na grubych oczkach warzywnych. Następnie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy wywar grzybowy, łyżkę sosu sojowego, oraz masło. Ciągle mieszając (na małym ogniu) doprowadzamy do rozpuszczenia masła i od tego momentu gotujemy około 1 - 1,5 godziny bez przykrywania (ja gotowałam dokładnie 1,5 godziny). Gotujemy do momentu, aż seler będzie całkiem miękki, ściemnieje, a masa będzie lekko zbita. Podczas gotowania trzeba uważać, bo masa z selera przywiera do dna garnka, dlatego bardzo ważne jest, żeby dosyć często mieszać i gotować na małym ogniu.Kiedy seler ma już odpowiednią konsystencję, zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki chrzanu, roztrzepane lekko jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz i sól do smaku. Masę przekładamy do małej formy keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (bez termoobiegu, grzałka górna i dolna)Przepis z programu: "Ewa gotuje".Smacznego!