ßßß
Składniki :ciasto parzone :3 szklanki mąki1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody )1 łyżeczka olejusól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki )szczypta cukru ( tyle ile soli 😉 )1 jajkofarsz :0 , 5 kg boczniaków1 duża cebula1 łyżka sosu sojowego ciemnego3 ząbki czosnku1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej ,gałki muszkatołowej1 płaska łyżka miodusól, pieprz do smaku3 łyżki masła
Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , wtedy jajko, będzie pod mąką i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić, automatem do chleba , lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, jest dość gorące i rękami nie polecam wyrabiać – chyba że, w rękawicach hutniczych 😉 . Po wyrobieniu , wyjmujemy , formujemy w kulę i odstawiamy w misce, lekko oprószonej, mąką , niech sobie odpocznie , przed dalszą walką 😉 Czas na farsz . Boczniaki siekamy , najdrobniej jak się da ( przydaje się blender z przystawką do siekania cebuli 😉 ) , cebulkę tak samo , czosnek wyciskamy praską . Następnie na patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy mieloną gałkę ,czosnek , cebulkę , chwilę smażymy , mieszając ,aż cebula zmięknie .
Dokładamy boczniaki , ponownie smażymy ,aż lekko zmiękną , dodajemy sos sojowy , miód , doprawiamy solą i pieprzem , smażymy aż się zrumienią , a płyny odparują . Odstawiamy do wystygnięcia . Wcześniej przygotowane ,ciasto na pierogi ,rozwałkowujemy cienko , wykrawamy szklanką krążki i do każdego, nakładamy łyżkę farszu , zlepiając brzegi . Bardzo ułatwia życie, taka plastikowa forma do pierogów , nawet ta najtańsza , o wiele ładniej wyglądają i nie rozpadają się ,a praca idzie szybciej . W dużym garnku ,doprowadzamy wodę do wrzenia i małymi partiami ( nie wszystkie na raz , bo się zlepią ) wrzucamy na wrzątek pierogi. Delikatnie mieszamy , minutę od wypłynięcia są już ok . Podajemy na gorąco , prosto z wody lub z palonym masłem ..odsmażane , też są pyszne 😉 Smacznego !