Wykonanie
Przedstawiam przepis na pierogi z
soczewicą,
pieczarkami i
cebulką. Alternatywa dla klasycznych pierogów z
kapustą i
grzybami. Pierogi wyszły bardzo smaczne! Polecam!Składniki:2 szklanki
mąkidwa
jajka3 łyżki soku z
cebuliwoda gorąca - tyle ile wchłonie diasto (około 1/2 szklanki)1 łyżka
oleju300g
pieczarek200g ugotowanej
zielonej soczewicy1
cebula2 łyżki
masła1
jajkołyżeczka
sosu sojowegosól,
pieprzZaczynamy od zrobienia ciasta na pierogi. Do miski dodajemy dwa
jajka, sok z
cebuli,
sól i zagniatamy stopniowo dodając
wodę, ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i miękkie. Sok z
cebuli uzyskałem przez przeciśnięcie
cebuli przez sokowirówkę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę,
pieczarki na cienkie plasterki.
Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim
cebulę i
pieczarki przez jakieś 5-7 minut. Następnie przez maszynkę do mielenia przepuszczamy
cebulę z
pieczarkami oraz ugotowaną
soczewicę. Do masy dodajemy
jajko, sos sosojowy oraz
sól i
pieprz do smaku, wszystko dokładnie mieszamy.Ciasto rozwałkujemy na oprószonej
mąką stolnicy i wykrawamy za pomocą szklanki kółka, do każdego nakłądamy po łyżce masy i zlepiamy. Pierogi gotoujemy przez 2 minuty we osolonym wrzątku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!