ßßß Cookit - przepis na Pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam przepis na pierogi z soczewicą, pieczarkami i cebulką. Alternatywa dla klasycznych pierogów z kapustą i grzybami. Pierogi wyszły bardzo smaczne! Polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki
dwa jajka
3 łyżki soku z cebuli
woda gorąca - tyle ile wchłonie diasto (około 1/2 szklanki)
1 łyżka oleju
300g pieczarek
200g ugotowanej zielonej soczewicy
1 cebula
2 łyżki masła
1 jajko
łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz
Zaczynamy od zrobienia ciasta na pierogi. Do miski dodajemy dwa jajka, sok z cebuli, sól i zagniatamy stopniowo dodając wodę, ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i miękkie. Sok z cebuli uzyskałem przez przeciśnięcie cebuli przez sokowirówkę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na cienkie plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim cebulę i pieczarki przez jakieś 5-7 minut. Następnie przez maszynkę do mielenia przepuszczamy cebulę z pieczarkami oraz ugotowaną soczewicę. Do masy dodajemy jajko, sos sosojowy oraz sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykrawamy za pomocą szklanki kółka, do każdego nakłądamy po łyżce masy i zlepiamy. Pierogi gotoujemy przez 2 minuty we osolonym wrzątku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/12/pierogi-z-zielona-soczewica.html