Wykonanie
Ostatnio miałam okazję jeść pierogi z
soczewicą, które tak mi posmakowały, że długo nie czekałam, żeby odtworzyć je w domu.
Soczewica to takie bardzo zaskakujące dla mnie warzywo, zaskakujące pozytywnie bo co bym nią nie zrobiła, wszystko mi smakuje. A pierogi są naprawdę przepyszne więc polecam .
Składniki na farsz:szklanka
soczewicy zielonej1
cebulaoliwasól,
pieprzSkładniki na ciasto:2 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
masła lub
oleju1
jajko roztrzepaneokoło 1 szklanki ciepłej
wodySoczewicę gotować przez pół godziny w osolonej wodzie. Kiedy jest już miękka, odcedzić. Na patelni przysmażyć
cebulę, dodać
soczewicę, przemieszać, przyprawić do smaku.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać
sól,
masło lub
olej oraz
jajko. Stopniowo dodając ciepłą
wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut).Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką krążki, nakładać farsz i ładnie sklejać formując falbankę. Wrzucać pierogi na osoloną
wodę i gotować ok. 5 min.Smacznego:)