ßßß
Składniki na ciasto :3 szklanki mąki1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody )1 jajko1 łyżeczka olejusól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki )szczypta cukru – około 1/2 płaskiej łyżeczkiFarsz :2 garści suszonych grzybów leśnych , najlepiej podgrzybków1 średnia kapusta świeża1 cebulasól , pieprz ,do smaku1 łyżeczka cukru2 łyżki masła1 szklanka wody
Cebulkę siekamy drobno , lekko rumienimy na maśle , przelewamy z całą zawartością patelni do garnka . Kapustę szatkujemy lub cieniutko kroimy , wkładamy do garnka z cebulką , podlewamy
szklanką wody , solimy , dodajemy cukier , suszone grzyby i wszystko przykrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu około 30- 40 minut , co jakiś czas mieszając i pilnując żeby się nie przypalało . Po upływie tego czasu wyłączamy gaz i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia .Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty 😉) lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, ciasto jest dość gorące
Po wyrobieniu ciasto , wyjmujemy , formujemy w kulę i odstawiamy w misce lekko oprószoną mąką . Następnie po około 20 -30 minutach , ciasto , które odpoczęło , rozwałkowujemy , okrągłą formą lub szklanką , wycinamy kółka , na każde nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zaklejamy . Formując pierożki , uciskamy brzeg widelcem, wtedy wychodzą ładne i kształtne . Gotowe pierogi , wrzucamy do gotującej się wody , jak wypłyną na wierzch , zazwyczaj są gotowe . Polecam odłowić jednego i sprawdzić 😉 . Odławiamy na sitko i zlewamy zimną wodą , jak makaron ,żeby się zahartowały. Najlepiej smakują podsmażone , na złoto na maśle 😉 Smacznego !