Wykonanie
Zanim zabrałam się za gotowanie, poszperałam w szafkach i znalazłam kilka skarbów. W
między czasie Tata ubierał choinkę odkurzając moje ukochane ozdoby - niektóre dorównują mi
wiekiem. Fajnie jest w domu na Święta!
Składniki:- 1 kg
kapusty- 1 płaska łyżeczka
cukru- dużo
grzybów suszonych- 1/2 kostki
masła- 3 duże
cebule- 4 łyżki
oleju-
groch łuskany-
sól,
pieprz do smakuZasmażka:- 1/4 kostki
masła- 2 łyżki
oleju- 2 łyżki
mąkiPrzygotowanie:
Kapustę najlepiej przygotować trzy dni przed Wigilią.1.
Kapustę wyciskam i kroję na kawałki.2. Sok przelewam do kubka - będzie jeszcze potrzebny, a
kapustę zalewam
wodą tak, żeby lekko ją przykryła i gotuję (w
sumie około 1 godziny).3.
Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę. W rondelku rozpuszczam
masło z 4 łyżkami
oleju i dodaję jedną
cebulę. Pozostałe dwie
cebule wrzucam do
kapusty.4. Kiedy
cebula zeszkli się już na
maśle, dodaję ją do garnka z
kapustą, słodzę jedną łyżeczką
cukru, mieszam.5.
Kapusta się gotuje a ja w tym czasie kroję namoczone wcześniej
grzyby w paseczki.6.
Grzyby razem z zalewą, która powstała z namoczenia wrzucam do
kapusty, mieszam i gotuję aż będzie miękka. Jeżeli jest za mało kwaśna dolewam do niej pozostały sok z kubka.7. W rondelku rozpuszczam ćwiartkę
masła z dwoma łyżeczkami
oleju. Dodaję dwie łyżki
mąki szybko mieszam na jednolitą masę i taką zasmażkę przelewam do
kapusty. Mieszam dokładnie.8. Po około godzinie
kapusta jest już gotowa.Tak przygotowana
kapusta stanowi bazę do drugiej opcji czyli
kapusty z
grochem.1. Z ugotowanej
kapusty oddzielam około 1/3.2.
Groch gotuję do miękkości, zostawiam kilka ugotowanych większych ziaren a pozostały rozcieram na
pure.3. Do
kapusty dodaję
pure z
grochu. Mieszam. Na koniec dorzucam kilka nieroztartych ziaren.