ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grzybami i kapusta z grochem

Kapusta z grzybami i kapusta z grochem

nazwa

Wykonanie

Zanim zabrałam się za gotowanie, poszperałam w szafkach i znalazłam kilka skarbów. W między czasie Tata ubierał choinkę odkurzając moje ukochane ozdoby - niektóre dorównują mi wiekiem. Fajnie jest w domu na Święta!
Składniki:
- 1 kg kapusty
- 1 płaska łyżeczka cukru
- dużo grzybów suszonych
- 1/2 kostki masła
- 3 duże cebule
- 4 łyżki oleju
- groch łuskany
- sól, pieprz do smaku
Zasmażka:
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Kapustę najlepiej przygotować trzy dni przed Wigilią.
1. Kapustę wyciskam i kroję na kawałki.
2. Sok przelewam do kubka - będzie jeszcze potrzebny, a kapustę zalewam wodą tak, żeby lekko ją przykryła i gotuję (w sumie około 1 godziny).
3. Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę. W rondelku rozpuszczam masło z 4 łyżkami oleju i dodaję jedną cebulę. Pozostałe dwie cebule wrzucam do kapusty.
4. Kiedy cebula zeszkli się już na maśle, dodaję ją do garnka z kapustą, słodzę jedną łyżeczką cukru, mieszam.
5. Kapusta się gotuje a ja w tym czasie kroję namoczone wcześniej grzyby w paseczki.
6. Grzyby razem z zalewą, która powstała z namoczenia wrzucam do kapusty, mieszam i gotuję aż będzie miękka. Jeżeli jest za mało kwaśna dolewam do niej pozostały sok z kubka.
7. W rondelku rozpuszczam ćwiartkę masła z dwoma łyżeczkami oleju. Dodaję dwie łyżki mąki szybko mieszam na jednolitą masę i taką zasmażkę przelewam do kapusty. Mieszam dokładnie.
8. Po około godzinie kapusta jest już gotowa.
Tak przygotowana kapusta stanowi bazę do drugiej opcji czyli kapusty z grochem.
1. Z ugotowanej kapusty oddzielam około 1/3.
2. Groch gotuję do miękkości, zostawiam kilka ugotowanych większych ziaren a pozostały rozcieram na pure.
3. Do kapusty dodaję pure z grochu. Mieszam. Na koniec dorzucam kilka nieroztartych ziaren.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2013/12/kapusta-z-grzybami-i-kapusta-z-grochem.html