ßßß

Składniki:- 1 kg kapusty- 1 płaska łyżeczka cukru- dużo grzybów suszonych- 1/2 kostki masła- 3 duże cebule- 4 łyżki oleju- groch łuskany- sól, pieprz do smakuZasmażka:- 1/4 kostki masła- 2 łyżki oleju- 2 łyżki mąkiPrzygotowanie:Kapustę najlepiej przygotować trzy dni przed Wigilią.1. Kapustę wyciskam i kroję na kawałki.2. Sok przelewam do kubka - będzie jeszcze potrzebny, a kapustę zalewam wodą tak, żeby lekko ją przykryła i gotuję (w sumie około 1 godziny).3. Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę. W rondelku rozpuszczam masło z 4 łyżkami oleju i dodaję jedną cebulę. Pozostałe dwie cebule wrzucam do kapusty.4. Kiedy cebula zeszkli się już na maśle, dodaję ją do garnka z kapustą, słodzę jedną łyżeczką cukru, mieszam.5. Kapusta się gotuje a ja w tym czasie kroję namoczone wcześniej grzyby w paseczki.6. Grzyby razem z zalewą, która powstała z namoczenia wrzucam do kapusty, mieszam i gotuję aż będzie miękka. Jeżeli jest za mało kwaśna dolewam do niej pozostały sok z kubka.7. W rondelku rozpuszczam ćwiartkę masła z dwoma łyżeczkami oleju. Dodaję dwie łyżki mąki szybko mieszam na jednolitą masę i taką zasmażkę przelewam do kapusty. Mieszam dokładnie.8. Po około godzinie kapusta jest już gotowa.Tak przygotowana kapusta stanowi bazę do drugiej opcji czyli kapusty z grochem.1. Z ugotowanej kapusty oddzielam około 1/3.2. Groch gotuję do miękkości, zostawiam kilka ugotowanych większych ziaren a pozostały rozcieram na pure.3. Do kapusty dodaję pure z grochu. Mieszam. Na koniec dorzucam kilka nieroztartych ziaren.
