ßßß Cookit - przepis na Tort "Truskawkowa polana"

Tort "Truskawkowa polana"

nazwa

Wykonanie

Do przygotowania tortu wykorzystałam bardzo popularne ciasto Leśny mech. Bardzo podoba mi się kolor tego ciasta taka soczysta zieleń uzyskana naturalnie bez dodatku barwników. Jeśli znacie to ciasto to na pewno wiecie, że szpinak jest prawie nie wyczuwalny. Osoby, które nie wiedzą co jest w środku na pewno się nie domyślą (u mnie tak było :). Z ciastem fantastycznie kontrastują truskawki pod względem smakowym i pod względem koloru. Dodają takiej lekkiej kwaskowatości. Tort jest bardzo lekki w smaku, delikatny nie zamulający taki w sam raz na letnie spotkania przy kawie :D Polecam!
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku
4 jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
270 ml oleju
300 g mąki pszennej
90 g mąki krupczatki
cytryna
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Nadzienie:
2 galaretki truskawkowe
500 ml wrzątku
400 ml kremówki
200 g jogurtu greckiego
400 g truskawek
około 300 g truskawek do przełożenia
kilka truskawek i beziki do dekoracji
Tortownica 24 cm, pergaminem wyłóż tylko dno i natłuść
Ciasto: Szpinak przełóż na sitko i poczekaj aż się rozmrozi. Odciśnij z niego wodę.W misce wymieszaj mąki, sól, sodę i proszek. Podbij jajka a następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj aż cukier się rozpuści a masa zgęstnieje i zrobi się puszysta. Następnie cienkim strumykiem wlewaj olej, potem partiami dodawaj szpinak, skórkę cytrynową i sok. Delikatnie mieszając wsyp mąki. Ciasto przełóż do foremki i piecz w 180*C do suchego patyczka około 40 minut. Po przestudzeniu przekrój na trzy równe blaty.
Nadzienie: Galaretki rozpuść we wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj do niej 400 g zmiksowanych na papkę truskawek. Ubij śmietanę, dodaj jogurt i tężejącą galaretkę. Jeśli krem jest rzadki włóż na chwilę do lodówki. Krem podziel na trzy porcje.
Na spód ciasta wyłóż część masy na niej połóż plasterki truskawek na truskawki ciasto, masa, plasterki truskawek, ciasto i masa. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami i posyp pokruszonymi bezami. Przechowuj w lodówce do 4 dni.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/06/tort-truskawkowa-polana.html