Wykonanie

Do przygotowania
tortu wykorzystałam bardzo popularne ciasto Leśny mech. Bardzo podoba mi się kolor tego ciasta taka soczysta zieleń uzyskana naturalnie bez dodatku barwników. Jeśli znacie to ciasto to na pewno wiecie, że
szpinak jest prawie nie wyczuwalny. Osoby, które nie wiedzą co jest w środku na pewno się nie domyślą (u mnie tak było :). Z
ciastem fantastycznie kontrastują
truskawki pod względem
smakowym i pod względem koloru. Dodają takiej lekkiej kwaskowatości. Tort jest bardzo lekki w smaku, delikatny nie zamulający taki w sam raz na letnie spotkania przy
kawie :D Polecam!Składniki:450 g
mrożonego szpinaku4
jajka200 g drobnego
cukru do wypieków270 ml
oleju300 g
mąki pszennej90 g
mąki krupczatki
cytrynaszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyNadzienie:2
galaretki truskawkowe500 ml wrzątku400 ml kremówki200 g
jogurtu greckiego400 g
truskawekokoło 300 g
truskawek do przełożeniakilka
truskawek i
beziki do dekoracjiTortownica 24 cm, pergaminem wyłóż tylko dno i natłuśćCiasto:
Szpinak przełóż na sitko i poczekaj aż się rozmrozi. Odciśnij z niego
wodę.W misce wymieszaj
mąki,
sól,
sodę i proszek. Podbij
jajka a następnie partiami wsypuj
cukier. Ubijaj aż
cukier się rozpuści a masa zgęstnieje i
zrobi się puszysta. Następnie cienkim strumykiem wlewaj
olej,
potem partiami dodawaj
szpinak,
skórkę cytrynową i sok. Delikatnie mieszając wsyp
mąki. Ciasto przełóż do foremki i piecz w 180*C do suchego patyczka około 40 minut. Po przestudzeniu przekrój na trzy równe blaty.Nadzienie:
Galaretki rozpuść we wrzątku. Gdy
galaretka zacznie tężeć dodaj do niej 400 g zmiksowanych na papkę
truskawek. Ubij
śmietanę, dodaj
jogurt i tężejącą
galaretkę. Jeśli krem jest rzadki włóż na chwilę do lodówki. Krem podziel na trzy porcje.Na spód ciasta wyłóż część masy na niej połóż plasterki
truskawek na
truskawki ciasto, masa, plasterki
truskawek, ciasto i masa. Przed podaniem udekoruj świeżymi
truskawkami i posyp pokruszonymi
bezami. Przechowuj w lodówce do 4 dni.