Wykonanie
To proste ciasto pewnie zna większość z Was.Cała filozofia polega na odmierzaniu składników tym samym kubeczkiem po
jogurcie. Zachowujemy w ten sposób odpowiednie proporcje.Zamieszczone poniżej ilości są dopasowane do mojego smaku. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość
cukru i ilość
oleju, i wg mnie ciasto wychodzi idealne.
Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm)1 kub eczek
jogurtu greckiego (mój 330g)1,5 kubeczka
cukru (w oryginale 2, zmniejszyłam ilość)3 kubeczki
mąki3/4 kubeczka
oleju (w oryginale 1, zmniejszyłam ilość)4
jajka2 czubate łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 sparzonej
cytrynyszczypta
soliOwoce: u mnie
borówki i
moreleOpcjonalnie: kruszonka lub
wiórki kokosoweWykonanie:
Całe
jajka ubijamy mikserem. Powoli wsypujemy do nich
cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami
mąkę wymieszaną z
solą i
proszkiem do pieczenia,
olej oraz
jogurt, na końcu - skórkę otartą z
cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej
śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną
masłem i posypaną
mąką. Na wierzchu układamy
owoce. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 45-50 minut.