Wykonanie
Z okazji kanonizacji
Jana Pawła II postanowiłam zaangażować się w sprzedaż "ciast kanonizacyjnych" , organizowaną przez moją parafię (dobrowolna ofiara miała stać się dofinansowaniem rekolekcji letnich dla młodzieży). Nie miałam prawie żadnego pomysłu, jakie ciasto upiec. Nie chciałam robić niczego z kremem i nadzieniem, gdyż uznałam, że ciasto takie mogło by się szybciej zepsuć. Z pomocą przyszła mi pani
Wiesia, mama mojego chłopaka, która podsunęła mi pomysł na ciasto - zebrę .
S K Ł A D N I K I :(średniej wielkości tortownica lub mała prostokątna blacha do piernika bożonarodzeniowego)5
jajek2,5 szklanki
mąki poznańskiejdwie łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 szklanki
cukruszczypta
soliszklanka
olejuszklanka oranżady (fanta, sprite, 3
cytryny itp.)2 łyżki
kakaododatkowe dwie łyżki
mąki poznańskiejP R Z Y G O T O W A N I E :1.
Jajka oraz
cukier ubij/zmiksuj na jasnożółtą masę. Dodaj 2,5 szklanki
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia i
solą, a następnie
olej i oranżadę. Wszystko ostrożnie wymieszaj i zmiksuj, aż do całkowitego połączenia się składników.2. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj
kakao, do drugiej dodatkową
mąkę i jeszcze raz zmiksuj. Wylewaj na blachę wysmarowaną tłuszczem na przemian masy jasną i ciemną, tworząc
okręgi - najpierw nalej na środek blachy trochę masy jasnej (nie rozprowadzaj po blaszce!), następnie na środek masy jasnej wylej trochę masy ciemnej, później na środek masy ciemnej wylej trochę masy jasnej i tak dalej (aż do całkowitego zapełnienia się blachy).
3. Piecz w temperaturze 170 st C przez około 30 min. Kiedy ciasto wystygnie, możesz dodać mu smaku, zdobiąc
polewą czekoladową, na którą przepis znajdziesz tutaj oraz
migdałami)
bon appétit!