ßßß
S K Ł A D N I K I :(średniej wielkości tortownica lub mała prostokątna blacha do piernika bożonarodzeniowego)5 jajek2,5 szklanki mąki poznańskiejdwie łyżeczki proszku do pieczenia1,5 szklanki cukruszczypta soliszklanka olejuszklanka oranżady (fanta, sprite, 3 cytryny itp.)2 łyżki kakaododatkowe dwie łyżki mąki poznańskiejP R Z Y G O T O W A N I E :1. Jajka oraz cukier ubij/zmiksuj na jasnożółtą masę. Dodaj 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie olej i oranżadę. Wszystko ostrożnie wymieszaj i zmiksuj, aż do całkowitego połączenia się składników.2. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej dodatkową mąkę i jeszcze raz zmiksuj. Wylewaj na blachę wysmarowaną tłuszczem na przemian masy jasną i ciemną, tworząc okręgi - najpierw nalej na środek blachy trochę masy jasnej (nie rozprowadzaj po blaszce!), następnie na środek masy jasnej wylej trochę masy ciemnej, później na środek masy ciemnej wylej trochę masy jasnej i tak dalej (aż do całkowitego zapełnienia się blachy).
3. Piecz w temperaturze 170 st C przez około 30 min. Kiedy ciasto wystygnie, możesz dodać mu smaku, zdobiąc polewą czekoladową, na którą przepis znajdziesz tutaj oraz migdałami)
bon appétit!