ßßß Cookit - przepis na UCIERANE CIASTO NA JOGURCIE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

UCIERANE CIASTO NA JOGURCIE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

W ramach przeglądu w zamrażarce odkryłam zakamuflowany pojemnik jagód :) Od razu pomyślałam o pysznym drożdżowym cieście z kruszonką, ale że czasu nie miałam zbyt wiele - wybór padł na ciasto ucierane.
Był czas, że wszelkie ciasta ucierane płatały mi figla :(
Mimo, iż zachowywałam wszystkie "przykazania" przy ich przygotowaniu (produkty miały jednakową temperaturę, ucierałam niezbyt długo, tylko do połączenia składników) zdarzało się, że ciacho miało zakalec, albo było mało wyrośnięte.
Jednak zła passa została w końcu odczarowana, i w tej chwili nie mam żadnego problemy z tego typu wypiekami.
Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm)
1 kub ek jogurtu greckiego (mój 330g)
1,5 kubka (tego po jogurcie) cukru
3 kubki mąki
3/4 kubka oleju
4 jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
szczypta soli
Owoce: u mnie jagody
Opcjonalnie (u mnie zawsze przy ucieranych ciastach z owocami): kruszonka
Wykonanie:
Całe jajka ubijamy mikserem. Powoli wsypujemy do nich cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu - skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 45-50 minut.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2016/01/ucierane-ciasto-na-jogurcie-z-jagodami.html