Wykonanie
W ramach przeglądu w zamrażarce odkryłam zakamuflowany pojemnik
jagód :) Od razu pomyślałam o pysznym
drożdżowym cieście z kruszonką, ale że czasu nie miałam zbyt wiele - wybór padł na ciasto ucierane.Był czas, że wszelkie ciasta ucierane płatały mi
figla :(Mimo, iż zachowywałam wszystkie "przykazania" przy ich przygotowaniu (produkty miały jednakową temperaturę, ucierałam niezbyt długo, tylko do połączenia składników) zdarzało się, że ciacho miało zakalec, albo było mało wyrośnięte.Jednak zła passa została w końcu odczarowana, i w tej chwili nie mam żadnego problemy z tego typu wypiekami.
Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm)1 kub ek
jogurtu greckiego (mój 330g)1,5 kubka (tego po
jogurcie)
cukru3
kubki mąki3/4 kubka
oleju4
jajka2 czubate łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 sparzonej
cytrynyszczypta
soliOwoce: u mnie
jagodyOpcjonalnie (u mnie zawsze przy ucieranych ciastach z
owocami): kruszonkaWykonanie:
Całe
jajka ubijamy mikserem. Powoli wsypujemy do nich
cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami
mąkę wymieszaną z
solą i
proszkiem do pieczenia,
olej oraz
jogurt, na końcu - skórkę otartą z
cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej
śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną
masłem i posypaną
mąką. Na wierzchu układamy
owoce. Posypujemy zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 45-50 minut.