Wykonanie
Muffiny z
owocami, to chyba jedne z najlepszych muffin. Poprzedni mój przepis na muffiny z
malinami zrobił prawdziwą furorę wśród rodziny, znajomych i nie tylko. Dzisiaj kolejne muffiny z
malinami . Przepis prosty i szybki. Muffiny są najlepsze tuż po upieczeniu, ale z łatwością możemy je odświeżyć nawet na trzeci dzień wstawiając na kilkanaście sekund do mikrofalówki.
300 g
mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)1 lyżeczka
sody150 g drobnego
cukru6 łyżeczk
oleju rożlinnego150 ml
jogurtudrobno starta skórka i sok z 1/2
cytryny2
jajka, roztrzepane150 g świeżych
malinPiekarnik nagrzewamy do 190 st C. Natłuszczamy lub wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin..
Mąkę,
sodę i
cukier umieszczamy w dużej misce i mieszamy. W oddzielnej misce lub dzbanku mieszamy
olej,
jogurt, skórkę i
sok z cytryny oraz
jajka. Mokre składniki wraz z
malinami dodajemy do suchych i krótką mieszamy, tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do foremek. Pieczemy ok 15-18 minut. Studzimy w blaszce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę. Podajemy ciepłe lub wystudzone.Przepis z książki C. Atkinson "Muffins Galore"