Wykonanie
Moje autko chwilowo uziemione i jakoś źle się z tym czuję... A na pocieszenie 12 pysznych muffinek, z których została już tylko jedna :) Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki proponuję zwiększyć ilość
cukru do 2/3 szklanki. Dla mnie "sklepowe" ciacha zawsze są za słodkie:)
Składniki suche:- 2,5 szklanki
mąki- 0,5 szklanki
cukru- łyżeczka
proszku do pieczenia- łyżeczka
sody- szczypta
soli- 1 szklanka
wiórków kokosowychSkładniki mokre:- 1
jajko- szklanka
mleka- 0,5 szklanki
oleju- 50 ml
malibuPrzygotowanie:1. W osobnych naczyniach mieszamy składniki mokre i składniki suche. Następnie wsypujemy suche do mokrych i mieszamy do połączenia się składników.2. Przekładamy łyżką do wyłożonej papilotkami blaszki do muffinek.3. Pieczemy w temperaturze 190 stopni kilka minut, kiedy muffinki podrosną zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Łącznie pieczemy ok. 17 - 20 minut.Muffinki można polać polewą i dowolnie ozdobić:) Choć można wcale tego nie robić, bo są ślicznie złociste z wierzchu i równie dobre bez
czekolady. Ja w kąpieli
wodnej rozpuściłam trochę
gorzkiej czekolady w odrobinie
śmietanki, posmarowałam i posypałam kolorową posypką:)