Wykonanie
Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość
truskawek. Zresztą czy można ich
mieć dość? Sezon jak dla mnie jest zbyt krótki, a mrożone to już nie to samo. Muffinki lubię nie tylko za ich smak, ale też za szybkość przygotowania. Przepis na te konkretne to zmodyfikowany przepis z książeczki "Babeczki słodkie i pikantne" wyd. Weltbild.
Składniki:260 g
mąki pszennej / wheat flout150 g
cukru / sugar2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia / 2,5 tsp baking powder1/2 łyżeczki
sody / 1/2 tsp
sodaszczypta
soli / salt200 g
truskawek / strawberries1
jajko / egg100 ml
oleju / oil250 ml
jogurtu / yoghurtWykonanie:
Mąkę, proszek,
sodę,
cukier i
sól wymieszać w jednej misce.
Jajko,
olej i
jogurt w drugiej. Połączyć składniki obu misek.
Truskawki pokroić na kawałki i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wyłożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Directions:Sift the
flour and all the dry ingredients into a bowl. In another bowl mis the wet ingredients. Chop the strawberries. Mix the dry and the wet ingredients. Add the strawberries and mix. Put the batter into the muffin
tins. Bake at 180C for about 25 minutes.