ßßß Cookit - przepis na Zielone ciasto bananowe

Zielone ciasto bananowe

nazwa

Wykonanie

Dlaczego zielone? Na pewno nie jest to zasługa barwników! Okazuje się, że piękny zielony kolor można uzyskać w wyniku dodania oleju z pestek dyni. Jego smak, zapach i właściwości zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie. Więcej informacji na temat oleju z pestek dyni znajdziecie na dole wpisu. Ciasto bananowe robiłam kiedyś bardzo często. Przepis dostałam od Mamy i przyznam, że rzadko kiedy da się je uchować w lodówce dłużej niż przez jeden dzień. Zwykle robię je wtedy, gdy mam bardzo dojrzałe banany, wręcz odstraszające od zjedzenia. Ciasto wychodzi wówczas najlepsze. Dziś odkryłam jego smak na nowo - zamiast zwykłego oleju użyłam dyniowego. Uzyskałam fantastyczny kolor i odmieniony smak - tak kuszący, że nie można przestać o nim myśleć. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki (na standardową keksówkę):
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 3 zmiksowane banany (najlepiej za pomocą blendera, ale jeśli nie macie - można uzyskać podobny efekt widelcem; banany powinny być bardzo dojrzałe, np. takie jak widać na zdjęciu),
- 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki oleju z pestek dyni Oleofarm .
W misie miksera umieszczamy jajko, sól i cukier. Miksujemy na gładką masę. Po chwili dodajemy zmiksowane banany, olej, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko miksujemy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka; temp. 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem). Studzimy na kratce. Smacznego!
Właściwości oleju z pestek dyni:
- charakterystyczna ciemnozielona (nawet brązowa) barwa, przyjemny zapach i smak (nie ma posmaku oleju, lecz delikatny orzechowy),
- jest lekkostrawny i posiada dużą zawartość witamin (min. witaminy E),
- niektóre z cennych właściwości: łagodzi dolegliwości związane z prostatą, z zapaleniem pęcherza moczowego, pasożytami jelit,
- doskonale smakuje jako dodatek do wypieków, deserów, zup (stosowany w formie przyprawy, pod koniec gotowania), sałatek.
Źródło informacji o oleju z pestek dyni: Oleofarm, artykuł .
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/03/zielone-ciasto-bananowe.html