ßßß Cookit - przepis na Placuszki na maślance z "ziarenkami"

Placuszki na maślance z "ziarenkami"

nazwa

Wykonanie

Pyszne placuszki na maślance - lekkie, puszyste, smażone bez dodatku tłuszczu. Dzięki dodatkowi mieszanki ziarenek zyskały całkiem nowy smak, a do tego stały się przyjemnie chrupiące.
SKŁADNIKI:
1/2 szkl maślanki
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 szkl mąki pszennej
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 łyżki mieszanki ulubionych "ziarenek" (u mnie "Migdałowy Przylądek" od Ziarenkowa: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe)
1. Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać maślankę i olej.
2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać.
3. Smażyć bez tłuszczu na złoto.
Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/09/placuszki-migdaowe-na-maslance.html