Pyszne placuszki na maślance - lekkie, puszyste, smażone bez dodatku tłuszczu. Dzięki dodatkowi mieszanki ziarenek zyskały całkiem nowy smak, a do tego stały się przyjemnie chrupiące.SKŁADNIKI:1/2 szkl maślanki1 jajko1 łyżka oleju1/2 szkl mąki pszennej1 łyżka cukruszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody2 łyżki mieszanki ulubionych "ziarenek" (u mnie "Migdałowy Przylądek" od Ziarenkowa: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe)1. Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać maślankę i olej.2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać.3. Smażyć bez tłuszczu na złoto.Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta