Wykonanie
Bardzo lubię
chlebki naan. To naprawdę fajny i sprytny wynalazek. Przede wszystkim można je zjadać do wszelakich gulaszy,
sosów, zup czy zapiekanek. Ale nie tylko. U nas sprawdza się także w charakterze ciasta do pizzy lub po prostu jemy go jak
zwykły chleb. Uwielbiam naan za prostotę wykonania i smak. Idealnie pasuje do dań kuchni indyjskiej ale.. po co te ograniczenia? Można jeść go na miliony sposobów:)
Składniki:250 g
mąki pszennej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cukruszczypta
soli1/2 szklanka gęstego
jogurtu1 łyżka
oleju1
jajkoWykonanie:Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce i wyrób aż ciasto będzie miękkie i gładkie. W razie potrzeby dodaj
jogurt lub
mąkę. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na 2-3 godziny- jeśli masz czas. Mnie czasem zdarza się poczekać tylko ok 30 minut i też wszystko się udaje. Podziel ciasto na kilka kawałków i formuj z nich placki. Spód zwilż
wodą i smaż na suchej patelni aż ukażą się brązowe plamki. Piecz je z obu stron.Smacznego!