Wykonanie
Granat ...słodki i cierpki zarazem.Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu.Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi
owoców - uprawiano go już 5 tysięcy lat p.n.e.Historycy właśnie w
granacie dopatrują się "drzewa życia".Chroni
serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie,odmładza, dodaje sił witalnych.Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że
granat to
owoc życia.Rubinowy
nektar wyciśnięty z
granatu pełen jest antyutleniaczy.Zawiera ich trzy
razy więcej niż ta sama ilość zielonej
herbaty czy
czerwonego wina.Sok z
granatów łagodzi też stany zapalne, szczególnie w artretyzmie,a także przeciwdziała procesom starzenia.
Owoce granatu są bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz substancji mineralnych,takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod.Zawierają również błonnik, kwasy organiczne oraz
białko.Sok z
granatów ma zbawienny wpływ nie tylko na ciało, ale również na psychikę.Powinny sięgać po niego osoby zabiegane i zestresowane.
Sok z
granatów jest doskonałym dodatkiem do
napojów i deserów.W
słoneczne, letnie dni doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z
cytryną i
miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do
lodów.Z
owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako
syrop barmańskido wszelkiego rodzaju
drinków i koktajli.W kuchni indyjskiej
suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw.W deserach najczęściej wykorzystuje się
syrop z
granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i
galaretkę, jednak ze świeżego
owocu także można przyrządzić coś pysznego.Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort
bezowy z
serkiem mascarpone i
granatem. Sos z
owocu granatu doskonale pasuje do
kurczaka oraz
białej ryby, bardzo dobra jest także
kaczka z ziarenkami
granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki - z
ricottą,
kuskusem lub
krabem.Słodkie
owoce punica granatum wykorzystuje się także w produkcji
wina.Ja wykorzystałam nasiona i sok z
granatu do dzisiejszej sałatki.
Składniki:mix
sałatrukolaowoc granatu6 koktajlowych
pomidorkówmango (dojrzałe)
serek ricottaoliwa z oliweksok z połowy
cytrynysól pieprzMango odkroiłam od pestki i pokroiłam w kostkę.Następnie odcięłam miąższ od skórki.
Można też obrać ze skórki i ponacinać cały
owoc w kostkę,a następnie odkroić nożem.
Na talerzu rozłożyłam
sałaty i
rukolę.
Kolej na małe koktajlowe
pomidorki.
Pokroiłam je na ćwiartki i dodałam do
sałat.
Na nich ułożyłam kawałki soczystego i słodkiego
mango.
i nasiona
granatu.
Dodałam
serek ricotta.
Sałatkę skropiłam sokiem z drugiej połowy
owocu granatu,
sokiem z cytryny,
oliwą z oliwek i doprawiłam.Uważam ,że to wystarczy, ale można zrobić sos na bazie
musztardy,
oliwy i
miodu.Smacznego!
Polecam też inną wersję sałatki z
mango.
sałatka z
mango