Wykonanie
Przechodząc przez plac targowy zobaczyłam na jednym ze straganów
cebule „giganty”. Nie mogła przejść obojętnie obok…okazało się, że to
cebule cukrowe odmiana Alisa Craig.Oczywiście zakupiłam jedną, najmniejszą… łudząc się, że taka mniejsza jest może mniej nawożona… ale to tylko oszukiwanie siebieTa najmniejsza
cebulka ważyła ponad 0,5 kg. Rzeczywiście była słodka, soczysta i mało ostra. Starczyło jej do
pomidorków, do
białego serka i jeszcze na kolacje była obowiązkowa
sałatka.
Składniki:
rukola – 2 garście,
cebula cukrowa – ½ szt (25 dkg),
pomidorki koktajlowe – 25 dkg,
ser typu bałkańskiego- 15 dkg,
oliwa z oliwek wg uznania,
sól do smaku,
pieprz do smaku,krem balasamiczny – 3-4 krople.Przygotowanie:Listki
rukoli umyć, osuszyć. Jeśli są duże porwać na małe kawałki. Obraną
cebulę pokroić w piórka. Umyte
pomidorki przekroić na połówki. Ułożyć na talerzu porcję
rukoli, na
rukoli porcję
cebuli. Dołożyć
pomidorki i posypać
sałatkę pokruszonym
serem bałkańskim.
Oliwę wymieszać z odrobiną
soli oraz
pieprzu. Skropić
sałatkę oliwą oraz kremem balsamicznym. Kto lubi może
sałatkę przed jedzeniem wymieszać.