Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś chciałabym Wam zaproponować następną klasykę kuchni włoskiej - bruschetta.Bruschetta (wymawia się brusˈketta) – to tradycyjna przystawka kuchni włoskiej.Zgadnijcie? Mój ulubiony, także
mogę gwarantować, że wychodzi mi dobrze.Bruschetta to grzanka, której podstawą jest
pieczywo, skropione
oliwą i roztartym
czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania.Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych
pomidorów i
bazylii. I taką chciałabym Wam dziś zaproponować .Bruschetta starożytnie była daniem konsumowanym przez rolników – plantatorów
oliwek. Na początku było to prosta kromka
chleba polana
oliwą i posypana
solą. Do dziś nie wiadomo, w którym regionie powstała bruschetta -
mówi się,ż e mogla to by ć Toskania, Kalabria, Apulia lub całe centralne i południowe Włochy.2 lutego każdego roku w Spello (Umbria) odbywa się święto bruschetty: Sagra de la bruschetta.Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:10 kromek
pieczywa pszennego150 ml
oliwy2 - 3 ząbki
czosnku500 g
pomidorków koktajlowych
bazyliarukolasól i
pieprzPrzygotowanie:
Czosnek wyciskamy praską do szklaneczki z
oliwą. Odstawiamy na trochę, żeby smaki się „przegryzły” (przynajmniej 15 min).
Pieczywo kroimy na kromki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Tak żeby się ładnie zrumieniły. Może to też być grill - piekarnik.Jeśli nie posiadacie piekarnika, możecie wlać do patelni kroplę
oliwy i podpiec na patelni, tak jak kiedyś robiło się grzanki, gdy nie było jeszcze wszystkich sprzętów .
Następnie smarujemy kromeczki
oliwą z jednej strony, i wkładamy do piekarnika na minutę.
Pomidory kroimy w ćwiarteczki. Listki świeżej
bazylii rwiemy na drobno w rękach. Mieszamy wszystko razem. Doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy.
Kładziemy farsz na gorącą bruschettę i wkładamy z powrotem do piekarnika na parę minut.Wyjmujemy i dekorujemy
rukolą. Podajemy na ciepło. Można zjadać rączkami lub też krajać sobie sztućcami (jeśli mamy duże kromki).Wart wiedzieć!Istnieje tylko jedna nazwa w
języku włoskim - bruschetta. W Polsce udało mi się usłyszeć słowo bruszetta. Nie istnieje!ś robi.Ja mieszam
oliwę z
czosnkiem, w ten sposób zaoszczędzam czas.Ostatnio
skroiłam 2 bochenki
chleba jak miałam gości, nie wyobrażam sobie trzeć za każdym razem każdą grzankę.Jeśli użyjecie inne
pomidory, np. malinówka, która te ż się nadaje. Radz ę posolić
pomidory du ż o wcześniej, tak ż eby puściły
wodę.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionTomato bruschettaIngredients for 2 people:10 slices of wheat bread150 ml
olive oil2 - 3 cloves of garlic500 g cherry tomatoesbasilarugulasalt and pepperPreparation:Preheat the broiler.In a mixing glass, combine the garlic and
olive oil. Allow the mixture to sit for 15 minutes.Cut tomatoes into quarters. Tear fresh basil leaves finely. Mix everything together. Season with salt and pepper and stir.Slice the bread. On a baking sheet, arrange the slices in a single layer. Brown both sides of the bread slightly in the oven. Remove the slices from the oven. Spread the garlic mixture on the slices. Broil 2 to 3 minutes, or until the mixture is hot but not cooked.We put the stuffing in the hot bruschetta and put in the oven for a few minutes.Take out and garnish with arugula.
Serve warm.