Wykonanie
Bruschette to tradycyjna Włoska przystawka. Danie to pochodzi z Włoch Środkowych, Toskańczycy nie zniekształcają smaku jedzenia w zawiesistych sosach. Cenią sobie delikatne
mięso, świeże warzywa, pachnące
zioła i dobrą
oliwę.Właśnie taka jest Bruschetta - świeży
pomidor, listki
Bazylii dopiero co zerwane z łodygi no i oczywiście nie może zabraknąć, tak cenionej dobrej
oliwy! Jest to bardzo proste danie, które u nas doskonale sprawdzi się na pożywne śniadanie, lub kolacje, do tego nie wymaga dużego nakładu pracy.
Składniki:
pieczywo pszenne - 3 kromki
pomidor - 1 sztuka
czosnek - 1 ząbek
sól,
pieprz - do smaku
bazylia - 1/2 pęczka
oliwa - 2,5 łyżki
Wykonanie:Kromki
pieczywa pszennego opiekamy w tosterze, lub na grillu (możecie także zrobić to na grillowanej suchej patelni)Z
pomidorów usuwamy nasiona i kroimy w kostkę (jeśli macie wrażliwe żołądki radzę usunąć skórę z
pomidora)Siekamy liście
bazylii, dodajemy do pokrojonego wcześniej
pomidora,solimy,
pieprzymy skrapiamy
oliwą.Jeszcze ciepłe kromki smarujemy ząbkiem
czosnku,Nakładamy
pomidora wymieszanego z
bazylią i
przyprawami.Smacznego.