Wykonanie
Sałatka caprese jest jedną z najprostszych do przygotowania, a równocześnie niezwykle smacznych i efektownych. Tradycyjne caprese składa się z
pomidorów,
mozzarelli i
bazylii. Mój jednopalnikowy wariant caprese to jeden ze sposobów podania domowego
twarogu (na którego przepis znajdziemy TUTAJ): w towarzystwie
pomidorów i
rukoli. Smaki doskonale się przeplatają, ponieważ ten domowy
biały ser nie ma w sobie kwaskowatego posmaku i jest bardzo delikatny, nawet lekko słodkawy, co idealnie współgra z soczystym
pomidorem i bardzo wyraźną
rukolą. Polecam serdecznie!;)SKŁADNIKI:– pół
twarogu domowej roboty (przepis TUTAJ)–
pomidor– świeża
rukola–
oliwa z oliwek– szczypta
soli himalajskiej– szczypta czarnego mielonego
pieprzuPRZYGOTOWANIE:Pokroić umyty
pomidor i
twaróg w plastry. Jeśli
ser wyjdzie nam bardziej płynny – w coś w miarę przypominającego plastry 😉 Ułożyć na półmisku plastry
twarogu, przeplatając plastrami
pomidora. Ozdobić półmisek
rukolą, posypać wszystko szczyptą
soli i
pieprzu, a na końcu skropić
oliwą z oliwek!;)Reklamy