Pyszna i kolorowaSzybka do przygotowania, rewelacyjna na obiad i wszelakie spotkania przy stole.Ładnie się prezentuje, można ją przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.Lekka i naprawdę pyszna.Można zastąpić makaron jasny makaronemrazowym i ograniczyć ilość mozzarelli.Polecam.Składniki:200-300 g filetu z łososiadowolna ilość różyczek brokuł100-200 g makaronu np. świderki lub innego ulubionego1 szt. czerwonej cebulimozzarella do posypaniaparmezan do posypania3-4 łyżki oliwy2 łyżeczki soku z cytrynysól, pieprz, słodka czerwona paprykaSkładniki na sos:opakowanie śmietany jogurtowej / 125 g serkaśmietanowego np. Philadelphia125 ml mlekaser mozzarella1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejsólpieprz do smakuZacznijmy od filetu z łososia.Należy odciąć z niego skórkę.Pokroiłam go w kostkę.Przełożyłam do naczynia żaroodpornego.Skropiłamsokiem z cytryny, polałam oliwą.Posoliłam i posypałam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piekłam około 5 minut.Brokuły umyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze części.Gotowałam około 5-6 minut.Odcedziłam i wystudziłam.Czerwoną cebulę drobno pokroiłam.Zeszkliłam ją na oliwie.Do miseczki wlałam śmietanę / serekśmietankowy Philadelphia.Wsypałam gałkę muszkatołową.Starłam na tarce o grubych oczkach mozzarellę.Wlałam mleko, doprawiłam solą i pieprzem.Wymieszałam.Ugotowałam w osolonej wodzie makaron.Polecam świderki które idealnie napełnią się sosem.Gotujcie je z minutę lub dwie krócej niż jest potrzeba.Makaron będzie się jeszcze zapiekał i nie powinien być za bardzo rozgotowany.Wyłożyłam nim naczynie żaroodporne i polałam makaron połowąprzygotowanego sosu serowego.Ułożyłam na nim brokułyi podsmażoną czerwoną cebulę.Następna warstwa to upieczony łosoś.Polałam resztą sosu serowego.Mnie jeszcze zostały różyczki brokuł, rozłożyłam je na sosie.Posypałam je słodką czerwoną papryką.Starłam na wierzch mozzarellę.Dodałam jeszcze starty parmezan.Wstawiłam zapiekankę do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni.Piekłam około 15 minut.Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg.Smacznego!