ßßß
Dziś propozycja na ciekawą w smaku i bardzo dekoracyjną sałatkę.Zestawienie młodego bobu i tuńczyka daje rewelacyjny smak.Pozostałe składniki można komponować według uznania.
Składniki na sałatkę:kilka liści ulubionej sałatygarść rukolimiseczka ugotowanego i obranego bobupuszka (ewentualnie dwie- w zależności od ilości sałatki) tuńczyka w oleju6-10 szt. czarnych oliwekpół średniej czerwonej cebulikilka koktajlowych pomidorów lub/i jeden średniej wielkościpół białej / czerwonej papryki1-2 łyżki pestek słonecznikadymka lub/i koperekSkładniki na sos:pół szklanki oliwy z oliwek3-5 łyżek octu balsamicznego1 łyżeczka miodu1 łyżeczka musztardy dijonsok z połowy cytrynysól, czarny pieprzstarty ząbek czosnku (opcjonalnie)
Bób umyłam i zalałam zimną wodą.Gotowałam w osolonej wodzie do miękkości.Można dodać świeżego koperku, który doda mu smaku.
Odstawiłam go do ostygnięcia.
Kolejno do miski wkładałam:porwane liście sałaty i rukolę.
cienkie piórka czerwonej cebuli i pokrojone pomidory.
kawałki pokrojonej papryki, wydrylowane i pokrojone czarne oliwki.
Kolej na obrany bób.
Na koniec dodałam tuńczyka.
Uprażyłam pestki słonecznika.Dodałam pokrojoną dymkę.
Sałatkę wymieszałam i polałam sosem.
Smacznego!
