Wykonanie
Uwielbiam pesto ale jak dotąd miałam do czynienia głównie z tym z
bazylii. Jako że miałam spory zapas
rukoli postanowiłam wypróbować przepis na pesto właśnie na jej bazie. Przyznam szczerze, że ma ono specyficzny smak, trochę ostry i nie każdemu musi smakować - jak dla mnie jest okej ale nie zachwyciłam się, wolę jednak
bazyliową klasykę.Przepis pochodzi oczywiście po raz kolejny ze strony Olgi Smile :)Składniki:opakowanie
rukoli3/4 szklanki pestek ze
słonecznika1 łyżka
miodu150ml
oliwy2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soliPracę zaczynamy od rozdrobnienia pestek ze
słonecznika w blenderze. Następnie dodajemy
rukolę,
oliwę,
sól,
czosnek i
miód i dalej blendujemy wszystko razem. Po uzyskaniu jednolitej masy przekładamy pesto do słoika i trzymamy w lodówce. Jeśli chodzi o konsumpcję to idealnie nadaje się ono jako dodatek do różnych potraw:
makaronów, kanapek czy innych przekąsek. Mi smakuje ono podane na krakersach albo na kawałkach
bagietki. Smacznego :)