Wykonanie
Pesto to świetny dodatek do
makaronu,
mięs, grzanek itp. :) Warto je zrobić, jeżeli macie w domu już lekko więdnącą
rukolę, która może już nie specjalnie smakuje i wygląda. Zamiast ją wyrzucać, lepiej zrobić coś zdrowego i pożytecznego.Ja swoje zrobiłam z
ziarnami słonecznika, ale jeżeli macie i lubicie, to można zastąpić je orzeszkami piniowymi, będą nawet lepsze od
słonecznika :)Składniki:– 2 garście
rukoli– 1/4 szklanki
oleju ( może to być
oliwa, lub mieszanka
oleju z
oliwą )– 3 łyżki uprażonego
słonecznika– 2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę–
sól,
pieprzPrzygotowanie:* Wszystko razem wkładamy do jednego pojemniczka, rozdrabniamy dokładnie blenderem.* Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Kategorie: