ßßß Cookit - przepis na KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA

KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA

nazwa

Wykonanie

Smaki dzieciństwa...
Dziś klimaty ziemniaczane.
Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną
przyrządzaną przez dziadków lub rodziców...
Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami
np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną.
Parę składników ... a tyle pyszności.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2-3 cebule
2 jajka
100 g mąki pszennej
250 g wędzonego boczku
1 łyżka majeranku
sól pieprz do smaku
Obrane ziemniaki umyłam i starłam na drobnej tarce - użyłam do tego robota,
który oszczędził mi czas i starte palce;-) Szybko i bezboleśnie.
Utarte ziemniaki przełożyłam na sitko,żeby odciekły.
Z wody wytrąci się krochmal, który dodałam do ziemniaków.
Starłam cebule.
Dodałam ją do startych ziemniaków.
Wbiłam jajka.
Wsypałam mąkę, majeranek,sól i pieprz.
Boczek pokroiłam w drobną kostkę.
Podsmażyłam na patelni.
Dodałam go do masy ziemniaczanej.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Dno żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasterkami boczku.
Na nie wlałam gotową masę ziemniaczaną.
Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni.
Czas pieczenia zależy od grubości babki.
Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec.
Smacznego!
Polecam również
BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z SEREM z Kresów.
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/03/kartoflak-czyli-slaska-babka.html