Wykonanie
Smaki dzieciństwa...Dziś klimaty ziemniaczane.Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczanąprzyrządzaną przez dziadków lub rodziców...Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno.Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkaminp.pikantnymi surówkami,
sosem grzybowym,gulaszem z
wołowiny lub kwaśną
śmietaną.Parę składników ... a tyle pyszności.
Składniki:1 kg
ziemniaków2-3
cebule2
jajka100 g
mąki pszennej250 g
wędzonego boczku1 łyżka
majerankusól pieprz do smakuObrane
ziemniaki umyłam i starłam na drobnej tarce - użyłam do tego robota,który oszczędził mi czas i starte palce;-) Szybko i bezboleśnie.
Utarte
ziemniaki przełożyłam na sitko,żeby odciekły.Z
wody wytrąci się krochmal, który dodałam do
ziemniaków.
Starłam
cebule.
Dodałam ją do startych
ziemniaków.
Wbiłam
jajka.
Wsypałam
mąkę,
majeranek,
sól i
pieprz.
Boczek pokroiłam w drobną kostkę.
Podsmażyłam na patelni.
Dodałam go do masy ziemniaczanej.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Dno żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasterkami
boczku.
Na nie wlałam gotową masę ziemniaczaną.
Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni.Czas pieczenia zależy od grubości babki.Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec.Smacznego!
Polecam równieżBABĘ ZIEMNIACZANĄ Z
SEREM z Kresów.