ßßß Cookit - przepis na Kartacze - kluski z mięsem

Kartacze - kluski z mięsem

nazwa

Wykonanie

Trochę czasu trzeba poświęcić na przygotowanie, ale warto. To kolejny przepis wyszperany na grupie kulinarnej :) Nie jest to na pewno danie nisko kaloryczne, ale co tam! Raz na jakiś czas...? ;)
Składniki na ciasto:
2 kg ziemniaków
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Składniki na farsz:
550 gramów karkówki
1 cebula
1 łyżka majeranku
1 jajko
sól
pieprz
Dodatkowo do okraszenia:
boczek wędzony
1 cebula
Najpierw farsz: m ięso zmielić w maszynce lub posiekać w malakserze. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić
Ciasto: p ołowę ziemniaków zetrzeć na tarce, drugą połowę ugotować
Na ściereczkę przełożyć starte ziemniaki, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę - ja posiekałam w malakserze
Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól. Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu
Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski
Gotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut
Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem
Smacznego :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2015/01/kartacze-kluski-z-miesem.html