Wykonanie
Trochę czasu trzeba poświęcić na przygotowanie, ale warto. To kolejny przepis wyszperany na grupie kulinarnej :) Nie jest to na pewno danie nisko kaloryczne, ale co tam! Raz na jakiś czas...? ;)
Składniki na ciasto:2 kg
ziemniaków2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajkosólSkładniki na farsz:550 gramów
karkówki1
cebula1 łyżka
majeranku1
jajkosólpieprzDodatkowo do okraszenia:
boczek wędzony1
cebulaNajpierw farsz: m
ięso zmielić w maszynce lub posiekać w malakserze. Przełożyć do miski, wbić
jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony
majeranek,
sól i
pieprzCebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do
mięsa, dokładnie wyrobić
Ciasto: p ołowę
ziemniaków zetrzeć na tarce, drugą połowę ugotować
Na ściereczkę przełożyć starte
ziemniaki, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone
ziemniaki, przecisnąć przez praskę - ja posiekałam w malakserze
Połączyć
ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać
mąkę ziemniaczaną ,
jajko i
sól. Płyn z
ziemniaków zlać, a
skrobię która została na dnie naczynia, dodać do
ziemniaków, masę dokładnie wyrobić
Boczek i
cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczuZ masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję
mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluskiGotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minutWybierać łyżką cedzakową, podawać z
cebulką i
boczkiemSmacznego :)W myśl akcji: