Wykonanie
Składniki:2 kg
ziemniaków200 g
kiełbasa200 g
boczku2
cebule3
jaja2 łyżki
mąki pszennejmajeranek,
sól,
pieprzWykonanie:
Boczek i
kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni, następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę
cebulę i podsmaż, aż
cebula zmięknie. Odstaw do przestygnięcia.
Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z
wody i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru
wody, następnie dodaj
jajka,
mąkę,
przyprawy i podsmażony
boczek z
cebulą. Całość dokładnie wymieszaj – masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest to babka z kominkiem, polecam blaszkę zabezpieczyć folią aluminiową).Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170-180°C z termoobiegiem przez około 50 minut.Smacznego!