Wykonanie
Ziemniaczane kluski nie muszą być nudne; można je wzbogacać i dodawać im nowego smaku - tak więc dziś dodałam do nich
marchew i chrupiący
boczek, przez co smakują naprawdę świetnie :)
Składniki :0,5 kg
ziemniaków3-4
marchewki100 g.
wędzonego boczku1 łyżka suszonego
majeranku1 ząbek
czosnku1
jajkook. 1 szklanki
mąki pszennejsól,
pieprzDodatkowo :
boczekcebuladuża szczypta
majerankuświeży posiekany
kopereksól,
pieprzPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki i
marchewki kroję w kawałki i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, po czym dokładnie je odcedzam i jeszcze ciepłe duszę na puree.
Boczek kroję bardzo drobno i przesmażam, by się przyrumienił i zrobił się chrupiący. Przekładam go (bez tłuszczu!) do puree z warzyw, dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek,
jajko,
majeranek,
sól i
pieprz. Dodaję
mąkę i zagniatam ciasto - będzie dość rzadkie i klejące, więc warto oprószać
mąką dłonie. Z ciasta formuję kulki, lekko je spłaszczam i wrzucam na osolony wrzątek. Kluski gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia. Podaję polane przesmażonym na rumiano
boczkiem z
cebulką i
majerankiem, posypane
koperkiem.Przepis autorski.