Wykonanie
Ostatnio miałem ochotę na
jajko sadzone. Przypomniało mi się przy okazji pyszne danie próbowane w austriackich górach -
ziemniaki z
boczkiem i
cebulą. Postanowiłem sam spróbować zrobić i
powiem Wam że wyszło przepysznie. Całość obiadu dopełniła
maślanka.
Składniki:Ugotowane w mundurkach
ziemniakiBoczek wędzonyCebulaJajkaSól,
pieprz,
papryka ostra,
czosnek staropolski,
koperek suszony
MasłoPrzygotowanie :1.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Nie mogą być zbyt miękkie.2.
Boczek kroimy w kosteczkę.3.
Cebulę również kroimy w kosteczkę.4. Ugotowane i ostudzone
ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w talarki.5.
Boczek smażymy na patelni, kiedy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy
cebulkę.6. Kiedy
cebula się zeszkli dodajemy przygotowane
ziemniaki.7. Solimy,
pieprzymy, dodajemy pozostałe
przyprawy, mieszamy.
8. Na drugiej patelni przygotowujemy
jajka sadzone.9. Kiedy
ziemniaki zaczną się rumienić można nakładać danie na talerz.10. Nakładamy
ziemniaki,
jajko sadzone, nalewamy
maślanki i delektujemy się przepysznym, prostym daniem.S M A C Z N E G O ! ! !