Wykonanie
«
Schabowe z prostą
sałatką ziemniaczanąOt tak sobie »Myślałam, że ten gazowy piekarnik nie zda egzaminu. Jednak zaczynam go wyczuwać, bo
tarta wyszła bezbłędnie. Zdecydowanie
będę robić ją częściej!
Składniki (forma na małą tortownicę):Ciasto:– ok. 50 g
masła– ok. jednej szklanki
mąki–
jajko– szczypta
soli– łyżka
wodyFarsz:– 150 g
szpinaku–
pierś z kurczaka– kilka
pomidorów suszonych w zalewie– trochę startego dowolnego
sera (u mnie
cheddar)– 150 ml
śmietanki 30%–
jajko– łyżka
masła– 3 ząbki
czosnku– łyżeczka
gałki muszkatołowej– łyżka
soku z cytryny– szczypta
soli i
pieprzu–
olej do podsmażenia
kurczaka (u mnie Kujawski z
bazylią,
czosnkiem,
pomidorami)
Łączymy składniki ciasta, po czym wkładamy na 30 minut owinięte folią do lodówki. Następnie ciasto lekko rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia), nakłuwamy spód widelcem, aby podczas pieczenia się nie podniosło. Wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, do czasu, aż się zarumieni.W międzyczasie przygotowujemy
szpinak. Na patelni rozpuszamy
masło i dodajemy do niego posiekany
czosnek. Kiedy lekko się zrumieni, na patelnię wrzucamy
świeży szpinak. Gdy
woda odparuje przyprawiamy go gałką,
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.Kiedy ciasto mamy lekko złociste, wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na niego wcześniej podsmażonego i pokrojonego w kostkę
kurczaka,
szpinak, kawałki
pomidorków. Zalewamy składniki
śmietanką rozbełtaną z
jajkiem, a także posypujemy
serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 30-35 minut.Smacznego!