ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

« Schabowe z prostą sałatką ziemniaczaną
Ot tak sobie »
Myślałam, że ten gazowy piekarnik nie zda egzaminu. Jednak zaczynam go wyczuwać, bo tarta wyszła bezbłędnie. Zdecydowanie będę robić ją częściej!
Składniki (forma na małą tortownicę):
Ciasto:
– ok. 50 g masła
– ok. jednej szklanki mąki
jajko
– szczypta soli
– łyżka wody
Farsz:
– 150 g szpinaku
pierś z kurczaka
– kilka pomidorów suszonych w zalewie
– trochę startego dowolnego sera (u mnie cheddar)
– 150 ml śmietanki 30%
jajko
– łyżka masła
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka gałki muszkatołowej
– łyżka soku z cytryny
– szczypta soli i pieprzu
olej do podsmażenia kurczaka (u mnie Kujawski z bazylią, czosnkiem, pomidorami)
Łączymy składniki ciasta, po czym wkładamy na 30 minut owinięte folią do lodówki. Następnie ciasto lekko rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia), nakłuwamy spód widelcem, aby podczas pieczenia się nie podniosło. Wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, do czasu, aż się zarumieni.
W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozpuszamy masło i dodajemy do niego posiekany czosnek. Kiedy lekko się zrumieni, na patelnię wrzucamy świeży szpinak. Gdy woda odparuje przyprawiamy go gałką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Kiedy ciasto mamy lekko złociste, wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na niego wcześniej podsmażonego i pokrojonego w kostkę kurczaka, szpinak, kawałki pomidorków. Zalewamy składniki śmietanką rozbełtaną z jajkiem, a także posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 30-35 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/01/tarta-ze-szpinakiem-kurczakiem-i-suszonymi-pomidorami