Wykonanie
Wczoraj na fb i instagram "wrzuciłam zdjęcie mojego obiadu. Pytałam się czy chcecie przepis - odpowiedź była jednoznaczna - "tak". Zatem mówicie i macie.Muszle z
kurczakiem i
szpinakiem wyszły zupełnie przez przypadek. Jak to w kuchni często bywa. Cieszy mnie taki przypadek - bo obiad był przepyszny! Wszystko ze sobą świetnie się komponowało i co tu dużo mówić - przepis powtórzę w weekend ;)Do przepisu wykorzystałam
makaron muszle, które dostałam od firmy Czaniecki . I nie to, żebym przysładzała firmie, ale uważam, że są to najlepsze
makarony obecne na polskim rynku :)
'makaronowe muszle na beszamelu z
kurczakiem,
szpinakiem, pod cheddarem'Składniki:* farsz do muszli:- 1 duża
pierś z kurczaka (lub dwie mniejsze)- pół opakowania
mrożonego szpinaku w liściach- 1-2 łyżki
śmietany- 0,5 dużej
cebuli.-
makaronowe muszle (ok.10 szt)- kawałek
cheddara (lub innego mocniejszego w smaku
sera)* beszamel:- 0,5 szklanki
mleka- 1 łyżka
masła- 1 łyżka
mąki- 0,5 łyżeczki
soku z cytryny- szczypta
gałki muszkatołowej- szczypta
białego pieprzu- 1 ząbek
czosnku-
sól,
pieprzPiersi i
cebulę pokroić w drobną kostkę.Na patelnię wylać trochę
oleju. Podsmażyć na złoto
kurczaka. Dodać
cebulę. Przyprawić do smaku.Następnie dodać zmiażdżony ząbek
czosnku i
szpinak. Odparować. Doprawić do smaku. Wlać
śmietanę i zdjąć z ognia. Przestudzić.Muszle ugotować 3 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu.Beszamel:
Masło rozpuścić w małym garnuszku. Dodać
mąkę i zrobić jasnożółtą zasmażkę. Dodać
mleko,
sok z cytryny, gałkę i
pieprz. Mieszać aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - sos zgęstnieje jeszcze po zestawieniu go z ognia).Na dno żaroodpornej formy wylać sos. Układać na nim nadziane muszle. Na wierzch zetrzeć
ser.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 15 minut (do rozpuszczenia się
sera).Smacznego!
___________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/