ßßß Cookit - przepis na Czaniecki

Czaniecki

nazwa

Wykonanie

Wczoraj na fb i instagram "wrzuciłam zdjęcie mojego obiadu. Pytałam się czy chcecie przepis - odpowiedź była jednoznaczna - "tak". Zatem mówicie i macie.
Muszle z kurczakiem i szpinakiem wyszły zupełnie przez przypadek. Jak to w kuchni często bywa. Cieszy mnie taki przypadek - bo obiad był przepyszny! Wszystko ze sobą świetnie się komponowało i co tu dużo mówić - przepis powtórzę w weekend ;)
Do przepisu wykorzystałam makaron muszle, które dostałam od firmy Czaniecki . I nie to, żebym przysładzała firmie, ale uważam, że są to najlepsze makarony obecne na polskim rynku :)
'makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem'
Składniki:
* farsz do muszli:
- 1 duża pierś z kurczaka (lub dwie mniejsze)
- pół opakowania mrożonego szpinaku w liściach
- 1-2 łyżki śmietany
- 0,5 dużej cebuli.
- makaronowe muszle (ok.10 szt)
- kawałek cheddara (lub innego mocniejszego w smaku sera)
* beszamel:
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta białego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Piersi i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelnię wylać trochę oleju. Podsmażyć na złoto kurczaka. Dodać cebulę. Przyprawić do smaku.
Następnie dodać zmiażdżony ząbek czosnku i szpinak. Odparować. Doprawić do smaku. Wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Przestudzić.
Muszle ugotować 3 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu.
Beszamel:
Masło rozpuścić w małym garnuszku. Dodać mąkę i zrobić jasnożółtą zasmażkę. Dodać mleko, sok z cytryny, gałkę i pieprz. Mieszać aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - sos zgęstnieje jeszcze po zestawieniu go z ognia).
Na dno żaroodpornej formy wylać sos. Układać na nim nadziane muszle. Na wierzch zetrzeć ser.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 15 minut (do rozpuszczenia się sera).
Smacznego!
___________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/02/viva-la-pasta-makaronowe-muszle-na.html