Wykonanie
Od wczoraj przepis na ravioli chodził za mną i nie potrafił wybić mi się z głowy. Wszystko zaczęło się od obejrzenia pierwszego odcinka programu 'Doradca Smaku' Michela Moran, w którym to właśnie przygotowane było ravioli ( z tym, że ze
szpinakiem i
łososiem).
składniki potrzebne na ok 30 ravioli:- 200 g
mąki;- 2
jajka;- 100 ml
wody;- szczypta
soli.składniki potrzebne na nadzienie:- kilka kostek
szpinaku;- ząbek
czosnku;-
pierś z kurczaka pokrojona w bardzo drobną kostkę;-
bazylia;- mini
mozarella;-
sól i
pieprz;
sposób przygotowania:
Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 2 kulki, przykrywamy i odstawiamy na jakiś czas.
Pierś z kurczaka kropimy
oliwą, dodajemy
bazylię,
sól i
pieprz, odstawiamy do lodówki.
Szpinak z posiekanym
czosnkiem przesmażamy żeby wydobyć nadmiar
wody. Podsmażamy filet,
mozarellę kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto wałkujemy na bardzo cieniutkie placki, wycinamy szklanką kółeczka, faszerujemy, zaklejamy (można użyć troszkę
wody na palce żeby lepiej się kleiły). Gotowe ravioli wrzucamy do gotującej się osolonej
wody i trzymamy około 5 minut. Danie można zjeść z sosem
serowym - polecam!
bon apettit!