Wykonanie
Składniki na orkiszowy spód do tarty:250 g
mąki orkiszowej125 g zimnego
masła1/4 szklanki zimnej
wody1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
oleju roślinnegoSkładniki na wypełnienie do tarty:1 duże opakowanie świeżych liści
szpinaku "baby"1 ząbek
czosnkukilka
suszonych pomidorów (opcjonalnie)4 duże
jajka180 - 200 g
śmietanki 30%szczypta
gałki muszkatołowejsól i
pieprzopakowanie
sera fetagarść uprażonych na patelni
ziaren słonecznikakilka świeżych
pomidorków, pokrojonych na plasterki, do dekoracjiPrzygotowanie:Aby przygotować spód do tarty należy połączyć
mąkę,
masło,
wodę,
sól,
cukier i
olej. Można składniki posiekać nożem i następnie krótko zagnieść, można również skorzystać z pomocy robota kuchennego - końcówka: mieszadło. Składniki mieszamy i zagniatamy krótko, inaczej ciasto nie będzie kruche. Przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.Na patelni przygotować
szpinak z dodatkiem
czosnku i
suszonych pomidorów. Nie należy zbyt długo "smażyć"
szpinaku, wystarczy jeśli tylko zmięknie. Ostudzić.W misce połączyć
jajka,
śmietankę,
gałkę muszkatołową i odrobinę
soli oraz
pieprzu. Nie należy zbyt mocno doprawiać mikstury, ponieważ
ser feta, który ułożymy na wierzchu tarty jest wystarczająco słony.Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok 5 mm i wyłożyć na formę do pieczenia tart. Najpierw pieczemy ciasto bez farszu, aby było chrupiące i nie nasiąkło później wypełnieniem. W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). Na formie z
ciastem układamy przycięty papier do pieczenia i całość obciążamy nieugotowanym
ryżem,
fasolą lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut.Po 15-20 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, usuwamy obciążenie i papier. Na spodzie układamy
szpinak, następnie wlewamy miksturę z
jajek i
śmietanki oraz układamy pokrojony w kostkę
ser feta. Całość posypujemy
ziarnami słonecznika i dekorujemy plasterkami
pomidora.Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.Tartę serwujemy na ciepło lub na zimno. Aby urozmaicić posiłek, można przygotować do niej prostą
sałatkę z
pomidorów, ulubionych
ziół,
soku z cytryny i
oliwy z oliwek.Smacznego!