Wykonanie
Poziom trudnościBietola – włoska odmiana
buraka liściowego zwanego
boćwiną. Nasiona bietoli kupiłam podczas zeszłorocznych wakacji spędzonych na północy Włoch. Jeszcze zimą mąż zasiał bietolę,
potem małe sadzonki posadził na działce, dziś zbieramy plony.Liście i łodygi bietoli są bardzo bogate w witaminy i związki mineralne. Zawierają dużo żelaza oraz magnezu. Liście bietoli można także przyrządzać tak jak
szpinak, łodygi jak
fasolkę czy
szparagi. Bietola świetnie nadaje się na zupę .Porcja na ok. 20 gołąbkówSkładniki:2 bietoleFarsz:125 g
kaszy bulgur1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli225 ml wrzącej
wody700 g mielonego udźca z
indyka1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek1
jajko1½ łyżeczki
soli½ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu2 łyżeczki suszonej
ostrej papryki150 ml
wodySos:1
cebula1 ząbek
czosnku150 ml białego
wytrawnego wina1 słoik (500 ml)
konserwowych pomidorów (lub 1 puszka)1 łyżeczka płaska
soli2 łyżeczki suszonej
bazyliiszczypta
płatków peperoncino lub
chiliSposób przygotowania:Bulgur podsmażyć w garnku, na 1 łyżce
oliwy z oliwek, dodać
sól.
Kaszę zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut.Odstawić do wystudzenia.
Cebulę i
czosnek obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na
oliwie z oliwek aż będą rumiane.
Mięso (najlepiej zmielone w domu) przełożyć do miski, dodać przestudzoną
kaszę,
cebulę z
czosnkiem,
jajko,
przyprawy i
wodę i wszystko dobrze wymieszać.Liście bietoli odciąć od łodygi.W dużym garnku zagotować
wodę, dodać łyżkę
octu. W tej wodzie sparzyć liście przez ok. minutę, wkładając po kilka liści na raz.Liście osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy liść rozłożyć, na dole liścia położyć 1 łyżkę
mięsnego farszu, zawinąć brzegi i zwinąć.Po zawinięciu wszystkich liści podsmażyć je z dwóch stron na patelni z niewielką ilością
oliwy z oliwek i przełożyć do garnka.Na tej samej patelni podsmażyć drobną posiekaną
cebulę i
czosnek, dodać
wino.Gdy
wino trochę odparuje, dodać pokrojone
pomidory wraz z zalewą, przyprawić
solą, peperoncino i
bazylią.Całość przełożyć do garnka z gołąbkami i dusić przez 10 -15 minut.Podawać na gorąco.Smacznego!