Wykonanie
Danie z Grecji . Keftedakiaczyli gorące
mięsne klopsiki . Podawać możemy na obiad z
ziemniakami lub jako przekąska po nakłuwane na drewniane szpileczki z
białym wytrawnym
winem. A oto przepis1 KG
MIĘSA MIELONEGO WOŁOWEGO LUB WOŁOWEGO ZWIEPRZOWYM2 DUŻE
CEBULE3 ZĄBKI
CZOSNKU1 ŁYŻECZKA
SOLI, 1/2 ŁYŻECZKA
PIEPRZU, 1 ŁYŻECZKA
BAZYLII LUB '' JARZYNKI''PARĘ POKRUSZONYCH LISTKÓW
MIĘTY LUB ZIELONA
PIETRUSZKA1 MAŁA
BUŁKA1/8 L BIAŁEGO
WYTRAWNEGO WINA LUB
WODA1
JAJKOOLIWA DO SMAŻENIAWYKONANIEDo
mięsa mielonego dodać drobno posiekane
cebule, ząbki
czosnku roztarte z
sola,
sól,
pieprz,
bazylia lub ''jarzynka'' ,
miętę pokruszoną lub posiekaną zieloną
pietruszką. Dobrze wymieszać i zostawić na 1/2 godziny.
Bułkę pokroić w kostkę,zalać
winem lub
wodą, gdy napęcznieją, dodać wraz z surowym
jajkiem do
mięsa.Dobrze wyrobić , toczyć małe kuleczki i smażyć na gorącej
oliwie ze wszystkichstron.