ßßß Cookit - przepis na KEFTEDAKIA czyli gorące klopsiki mięsne

KEFTEDAKIA czyli gorące klopsiki mięsne

nazwa

Wykonanie

Danie z Grecji . Keftedakia
czyli gorące mięsne klopsiki . Podawać możemy na obiad z ziemniakami lub jako przekąska po nakłuwane na drewniane szpileczki z białym wytrawnym
winem. A oto przepis
1 KG MIĘSA MIELONEGO WOŁOWEGO LUB WOŁOWEGO Z
WIEPRZOWYM
2 DUŻE CEBULE
3 ZĄBKI CZOSNKU
1 ŁYŻECZKA SOLI, 1/2 ŁYŻECZKA PIEPRZU, 1 ŁYŻECZKA
BAZYLII LUB '' JARZYNKI''
PARĘ POKRUSZONYCH LISTKÓW MIĘTY LUB ZIELONA
PIETRUSZKA
1 MAŁA BUŁKA
1/8 L BIAŁEGO WYTRAWNEGO WINA LUB WODA
1 JAJKO
OLIWA DO SMAŻENIA
WYKONANIE
Do mięsa mielonego dodać drobno posiekane cebule, ząbki czosnku roztarte z sola,
sól, pieprz, bazylia lub ''jarzynka'' , miętę pokruszoną lub posiekaną zieloną
pietruszką. Dobrze wymieszać i zostawić na 1/2 godziny. Bułkę pokroić w kostkę,
zalać winem lub wodą, gdy napęcznieją, dodać wraz z surowym jajkiem do mięsa.
Dobrze wyrobić , toczyć małe kuleczki i smażyć na gorącej oliwie ze wszystkich
stron.
Źródło:http://gotujcosniecos.blox.pl/2011/12/KEFTEDAKIA-czyli-gorace-klopsiki-miesne.html