Wykonanie
Po dłuższej przerwie postanowiłam tu wreszcie zajrzeć.Bo przecież ile czasu można zaniedbywać swoje zainteresowania :)Dziś w menu przygotowałam coś, czego jeszcze nie
jadłam.Boczniaki - z tego co wyczytałam, są bardzo zdrowe i zdrowość tą można porównać z warzywami.
Grzyby te są bardzo delikatne i ja osobiście zakochałam się w ich smaku. Przypuszczam, że będą gościły na
stole przez najbliższy czas i w miarę możliwości zastąpią mi
pieczarki ;)Do dania tego wybrałam
makaron japoński, którego również nie miałam okazji posmakować. Kupiłam go, bo cena była niższa niż zwykle;) Generalnie był to strzał w dziesiątkę.
Składniki:250g boczniaków
18% śmietana lub
śmietankacebula2 ząbki
czosnkułyżeczka
masłaoliwa z oliwekświeża
bazyliaświeża
pietruszkapieprz,
sólZaczęłam od pokrojenia
cebuli w kostkę i przeciśnięcia
czosnku przez praskę.Rozgrzałam
oliwę i
masło, po czym wrzuciłam powyższe składniki. Chwilę podsmażyłam, aby
cebula się zeszkliła.
Pokroiłam boczniaki w większą kostkę ;) (na samą myśl ślinka mi cieknie!:))
...i dodałam do
cebulki. Obsmażałam
grzyby 5-10 min.
W
między czasie pokroiłam świeżą
bazylię.
...i zagotowałam
wodę na
makaron:)
Do boczniaków wlałam
śmietankę i dodałam
przyprawy (wszystkie)
Wyszło pysznie! :)
Pozdrawiam! :*