Wykonanie
Sos grzybowy to jeden z najbardziej znanych i lubianych dodatków do dań
mięsnych i
makaronowych. Najsmaczniejszy to ten przygotowany w sezonie grzybobrania: pachnący,aromatyczny i bardzo smaczny. W ciągu całego roku możemy jednak korzystać z naszych
przetworów, mrożonek i suszów.Do przygotowania tego
makaronu tagliatelle użyłam
grzybów o nazwiepioppini /poch.Italia/
Grzybki maja bardzo ładny brązowy kolor, są malutkie i pachnące.Są one idealne do przygotowania
sosu grzybowego z dodatkiem
śmietany .
Składniki/ dla 4 osób/
320-400 g
makaronu tagliatelle250 g grzybów/świeże, mrożone,z zalewy/1 mała
cebulka1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
masła1/2 szklanki białego
wytrawnego wina200 ml śmietany/do gotowania/
sól i
pieprz do smakuzielona, świeża
pietrusz katabela wartości próbna!!!!!Wykonanie:Rozgrzać
oliwę z
masłem i podsmażyć
cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać
grzyby i dusić kila minut na małym ogniu. Wlać
wino , zwiększyć ogień i gotować do odparowania
alkoholu. Dodać
śmietanę, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem,wymieszać i zagotować i zdjąć z ognia. W międzyczasie ugotować al dente makaron/ w dużej ilości osolonej wody/. Przecedzony, gorący
makaron wsypać na patelnię z
sosem grzybowym. Delikatnie zamieszać i podawać zaraz po przyrządzeniu.Posypać obficie zieloną
pietruszką.