ßßß Cookit - przepis na Makaron tagliatelle z sosem śmietanowo-grzybowym

Makaron tagliatelle z sosem śmietanowo-grzybowym

nazwa

Wykonanie

Sos grzybowy to jeden z najbardziej znanych i lubianych dodatków do dań mięsnych i makaronowych. Najsmaczniejszy to ten przygotowany w sezonie grzybobrania: pachnący,aromatyczny i bardzo smaczny. W ciągu całego roku możemy jednak korzystać z naszych przetworów, mrożonek i suszów.
Do przygotowania tego makaronu tagliatelle użyłam grzybów o nazwie
pioppini /poch.Italia/
Grzybki maja bardzo ładny brązowy kolor, są malutkie i pachnące.Są one idealne do przygotowania sosu grzybowego z dodatkiem śmietany .
Składniki/ dla 4 osób/
320-400 g makaronu tagliatelle
250 g grzybów/świeże, mrożone,z zalewy/
1 mała cebulka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
200 ml śmietany/do gotowania/
sól i pieprz do smaku
zielona, świeża pietrusz ka
tabela wartości próbna!!!!!
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać grzyby i dusić kila minut na małym ogniu. Wlać wino , zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać i zagotować i zdjąć z ognia. W międzyczasie ugotować al dente makaron/ w dużej ilości osolonej wody/. Przecedzony, gorący makaron wsypać na patelnię z sosem grzybowym. Delikatnie zamieszać i podawać zaraz po przyrządzeniu.
Posypać obficie zieloną pietruszką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/03/pioppini-w-smietanie-z-makaronem.html