Wykonanie
W związku z Festiwalem Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować takie samo danie. W pierwszej kolejności zdecydowaliśmy się na pieczone pierogi z farszem
szpinakowym z
mozzarellą,
rodem z Libanu. Kuchnia libańska ma wiele do zaoferowania, jest niezwykle smaczna i bardzo ciekawa. Wraz ze mną pierożki lepiły: Panna Malwinna, Iza i Justinka .
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka
soli5g
drożdży instant1 łyżka
oliwy200ml ciepłej
wody250g
szpianku (użyłam mrożonego, siekanego)1 mała
cebula2 ząbki
czosnkukulka
mozzarelli starta na tarce o grubych oczkachszczypta
płatków chilisól,
pieprz1
jajko rozkłócone
Przygotowanie:Oba rodzaje
mąki przesiać do miski, dodać
sól i
drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać
oliwę i stopniowo dodawać
wody, aby ciasto nie było zbyt lepkie. Wyrabiać przez około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.W międzyczasie przygotować farsz.
Szpinak powinien być rozmrożony i odsączony. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną
cebulę i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Dodać
szpinak wszystko wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem i
płatkami chili i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić i przestudzić, połączyć ze startą
mozzarellą.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Z ciasta odrywać kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, rozgnieść w dłoniach, do środka włożyć farsz
szpinakowy, następnie złożyć na pół i skleić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rokłóconym
jajkiem i zapiekać przez 15 minut, lub do czasu aż będą rumiane.
Smacznego!