Wykonanie
(2 porcje – 4 połówki
papryk)
MIĘSO MIELONE Z
INDYKA (ok 250g)2 DUŻE
CZERWONE PAPRYKIANANAS (najlepiej świeży, może też być taki z puszki) (3/4 szklanki posiekanego)1
CEBULACZOSNEK (3 ząbki)
KASZA JAGLANA/JĘCZMIENNA (ok 50g suchej)
SER MOZARELLA (100g)
PRZECIER POMIDOROWY (ok 200ml)SUSZONA
BAZYLIA (2 łyżeczki)
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (1-2 łyżeczki)
CHILLI W PROSZKU (szczypta)
OLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZOPCJONALNIE:
GARAM MASALA W PROSZKU (pół łyżeczki)POSIEKANY
SZCZYPIOREK (łyżka)Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki
oliwy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę
cebulę i smażymy 1-2 minuty. Gdy zmięknie dodajemy
mięso. Smażymy 5-6 minut by
indyk lekko się zrumienił, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekanego
ananasa i
przyprawy, doprawiamy
solą i sporą ilością świeżo zmielonego
pieprzu. Dolewamy przecier, mieszamy.
Kaszę gotujemy do miękkości i łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę
mozarellę (ok 70g).
Papryki kroimy wzdłuż na połówki, wycinamy gniazda nasienne i białe błonki. Nacieramy z zewnątrz
oliwą i układamy w naczynku żaroodpornym. Do środka nakładamy farsz. Zapiekamy w 200* przez około 30 minut *. Upieczone wykładamy na talerze, posypujemy posiekanym
szczypiorkiem. Gotowe!*3-4 minuty przed końcem pieczenia wyjmujemy i posypujemy pozostałą ilością
sera- dzięki temu
ser nie wytopi się całkowicie, wciąż będzie smaczny i „ciągnący”