Wykonanie
Kaszotto, pęczotto - jak zwał, tak zwał :)Za dużo ostatnio było
makaronów, przyszła
pora na
kaszę. A, że ostatnio wielką miłością zapałałam do
kaszy pęczak, wybór był jasny. Nie
będę się rozpisywać na temat zalet (dużo błonnika, są bogate w obniżające poziom cholesterolu fitozwiązki), bo wystarczy, że są przepyszne. I wybitnie łatwe w przygotowaniu.Ten obiad powstał w zasadzie przez przypadek. Wykorzystałam to, co akurat było w lodówce. Żałuję, że nie miałam akurat
cukinii, ale trudno. Innym razem :)/porcja dla jednej osoby/- 50 g
kaszy pęczak (na sucho),- 100 g
mielonego mięsa drobiowego (u mnie
indyk),- 2 łyżki ajwaru z
czerwonej papryki (u mnie łagodny),- parę listków świeżej
bazylii i
kolendry,- 1/4 szklanki
czerwonego wina wytrawnego,- ząbek
czosnku,- 1 mała
cebula,-
oliwa do smażenia,- 1/2
kostki rosołowej (albo pół szklanki
bulionu),-
sól,
pieprz,
ostra papryka,
zioła prowansalskie do smaku.Opłukaną
kaszę podsmażamy na
oliwie, a po chwili dodajemy posiekaną
cebulę i
czosnek. Przyprawić
papryką,
pieprzem,
ziołami. Wrzucamy kawałki
mięsa i chwilkę smażymy. Wlewamy
wino i mieszamy do odparowania. Następnie wlewamy pół szklanki
wody z rozpuszczoną
kostką rosołową (albo
bulion). Gotujemy, aż
kasza napęcznieje i będzie miękka. Pod koniec dodajemy ajwar i posiekane
zioła - dokładnie mieszamy. Pod koniec warto sprawdzić, czy nie trzeba doprawić ;)Jeśli odparował już cały płyn, a
kasza dalej jest twarda - dolewamy
wody (lub
bulionu).Smacznego :)