Wykonanie
Na ogródku zdecydowanie sezon na
cukinie. Rosną jak szalone. Dziś propozycja na faszerowane w wersji dla mięsożerców oraz wegetariańskiej. Polecam.
SKŁADNIKI: (na 4-5 średniej wielkości
cukinii)4-5
cukinii1 duża
cebulaok. 50 dag
mięsa mielonego (u mnie
karkówka)5-6
suszonych pomidorów z zalewykilka
oliwek zielonychpół opakowania
kaszy kuskusoliwamozzarella (u mnie w kulkach)kilka listków
bazyliisól,
pieprz,
papryka czerwona,
chili,
garam masalaWYKONANIE:
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki z miąższem, by powstały łódeczki.
Cebulę pokroić drobno i podsmażyć do miękkości na
oliwie. 1/3 gotowej
cebuli przełożyć do miseczki, a do pozostałej reszty dodać
mielone mięso i dobrze usmażyć. Doprawić do smaku
przyprawami. (Lepiej doprawić intensywniej ponieważ
cukinia nie ma wyrazistego smaku).
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (Ja zalałam
kaszę wrzącą
wodą, nie miałam
bulionu).
Suszone pomidorki pokroić w drobne kawałki. Tak samo postąpić z
oliwkami.1/3
kaszy,
suszonych pomidorów i wszystkie
oliwki wsypać do odłożonej wcześniej
cebulki i dokładnie wymieszać. Wersję wegetariańską mamy już gotową.Do
mięsa dodać
kaszę, resztę
pomidorów i wszystko wymieszać.Łódeczki z
cukinii posolić od środka i nakładać do każdej farsz za pomocą łyżeczki lub palcami (tak jest wygodniej i łatwiej docisnąć ;-)).Na każdą nafaszerowaną łódeczkę kładziemy kawałki
mozzarelli i listki
bazylii. Gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 - 190 stopniach C przez ok. 30 min. (Moja
cukinia po 30 min. była al dente).