ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa zapiekana na pęczaku

Biała kiełbasa zapiekana na pęczaku

nazwa

Wykonanie

Kupiec zaopatrzył mnie w pęczak..zastanawiałam się co z niego zrobić..ale jak zobaczyłam u Pyzy zapiekaną kiełbaskę na pęczaku...postanowiłam zrobić..u mnie nie wygląda tak pięknie jak u Pyzy..ale to wina aparatu i światła..Ja dostosowałam danie do posiadanych składników w domu..i pozmieniałam co nieco składniki..
8 kiełbasek białych surowych
3 ziarna ziela angielskiego jamajskiego
1 duży liść laurowy
1/2 l wody
1 , 5 szkl. pęczaku Kupiec
2 średnie cebule
4 łyżki oleju
kilka suszonych borowików
1/2 l wody do grzybów
duża garść suszonej żurawiny
kilka łyżeczek musztardy
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
1 łyżeczka wegety
1 łyżeczka soli czosnkowej Prymat
Wodę zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim a następnie zalać nią ułożoną na płasko w garnku kiełbasę. Przykryć i zostawić do wystudzenia. Wyjąć z wody (płyn zachować), kiełbaski naciąć z jednej strony w kratkę i posmarować musztardą - po ok. 3/4 łyżeczki na kawałek. Grzyby opłukać i zalać gorącą wodą.Przykryte odstawić na 15 minut a następnie gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Odcedzić i pokroić w paski [wywar zachować]. Kaszę przepłukać i zostawić na sicie ,żeby dobrze odciekła. Cebulę obrać i posiekać,zeszklić na rozgrzanym oleju . Dodać kaszę i połowę wody od kiełbasy.Dusić pod przykryciem 10 minut,następnie dolać resztę wody i dusić jeszcze 10 minut. Następnie dodać pokrojone grzyby, żurawinę, przyprawy i wywar z grzybów .Wymieszać dokładnie i przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć kiełbaski. Całość przykryć folią aluminiową albo przykrywką . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C .Piec 1 godzinę po czym zwiększyć temp. do 180 st. C.Zdjąć folię i zapiekać jeszcze ok. 15 minut żeby kiełbaski troszkę się zrumieniły.
W razie potrzeby dolać trochę, ok. 1/2 szklanki gorącego bulionu albo wody - gorącego, żeby rozgrzane naczynie nie pękło. Przed podaniem dobrze zostawić danie na 15 minut pod przykryciem żeby odpoczęło.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/03/1217-biaa-kiebasa-zapiekana-na-peczaku.html