ßßß Cookit - przepis na Marynowany surowy łosoś w przyprawach

Marynowany surowy łosoś w przyprawach

nazwa

Wykonanie

Pin It
Marynowany łosoś to obok śledzia przystawka, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym stole. Zagościł w naszym menu już parę lat temu i nieustająco jest jednym z jego hitów. Ten łosoś jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Można go przygotować parę dni wcześniej, bez problemu przetrwa w lodówce około tygodnia.
Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jego smak z pewnością zachwyci Waszych gości.
Proporcje dla 6 osób
Całkowity czas przygotowania : marynowanie 74 godziny, przygotowanie 30 minut
Składniki:
700 g świeżego łososia
500 ml wody
2 łyżki soli
100 g cebuli
½ litra oleju
6 listków laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnkach
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, aż sól się całkowicie rozpuści. Łososia kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm, zalewamy go solanką, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie łososia dokładnie odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem i studzimy.
Do szklanego słoja wkładamy warstwami kawałki łososia, cebulę i przyprawy. Zalewamy olejem, tak aby wszystkie produkty były nim przykryte. Słój odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po tym czasie łososia przekładamy do salaterki, w którym będzie serwowany. Układamy na nim cebulę i część przypraw.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/marynowany-surowy-osos-w-przyprawach.html