Wykonanie
Pin It
Marynowany
łosoś to obok
śledzia przystawka, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym
stole. Zagościł w naszym menu już parę lat temu i nieustająco jest jednym z jego
hitów. Ten
łosoś jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Można go przygotować parę dni wcześniej, bez problemu przetrwa w lodówce około tygodnia.Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jego smak z pewnością zachwyci Waszych gości.
Proporcje dla 6 osóbCałkowity czas przygotowania : marynowanie 74 godziny, przygotowanie 30 minutSkładniki:700 g
świeżego łososia500 ml
wody2 łyżki
soli100 g
cebuli½ litra
oleju6 listków laurowych10 ziarenek
ziela angielskiego1 łyżka
kolorowego pieprzu w ziarnkach
Wykonanie:Do garnka wlewamy
wodę, wsypujemy
sól i dokładnie mieszamy, aż
sól się całkowicie rozpuści.
Łososia kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm, zalewamy go solanką, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie
łososia dokładnie odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem i studzimy.Do szklanego słoja wkładamy warstwami kawałki
łososia,
cebulę i
przyprawy. Zalewamy
olejem, tak aby wszystkie produkty były nim przykryte.
Słój odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po tym czasie
łososia przekładamy do salaterki, w którym będzie serwowany. Układamy na nim
cebulę i część przypraw.