Wykonanie
Prawdziwa kwintesencja jesieni... :)Przepis na zalewę mam od mojej znajomej, która od wielu, wielu lat, rozpieszcza nas tymi pysznymi
przetworami...Przygotowałam w ten sposób
prawdziwki, podgrzybki, maślaczki i opieńki.Ta zalewa jest taka bardziej wytrawna, jeśli ktoś lubi słodsze marynaty, to przepis też podaję :)
prawdziwki:
świeże mniejsze leśne
grzybkizalewa:3 szklanki
wody1 szklanka
octu 10%0,5 łyżeczki
soli1 płaska łyżka
cukruoprócz tego do każdego słoiczka:3 ziarenka
pieprzu czarnego (może być tez i kolorowy)3 ziarenka
ziela angielskiego1
liść laurowycebulamarynata na słodszą nutę:szklanka
octu 10-procentowego4 szklanki
wody2 czubate łyżki
cukrupół łyżki
solireszta przypraw bez zmian
Grzybki oczyścić, podgotować około 25 minut w lekko osolonej wodzie, ze szczyptą kwasku
cytrynowego, odsączyć.
Wodę zagotować z
octem, dodać
sól i
cukier.
Cebulę pokroić na plasterki, podgotować około 5 minut, odsączyć.W słoiczkach układać
grzybki warstwami z
cebulą, wrzucić
przyprawy i zalać zalewą, tak, by je przykrywała. Pasteryzować około 6 minut.opieńki:
podgrzybki:
maślaczki: