ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: grzyby marynowane

z cukrem pudrem: grzyby marynowane

nazwa

Wykonanie

Prawdziwa kwintesencja jesieni... :)
Przepis na zalewę mam od mojej znajomej, która od wielu, wielu lat, rozpieszcza nas tymi pysznymi przetworami...
Przygotowałam w ten sposób prawdziwki, podgrzybki, maślaczki i opieńki.
Ta zalewa jest taka bardziej wytrawna, jeśli ktoś lubi słodsze marynaty, to przepis też podaję :)
prawdziwki:
świeże mniejsze leśne grzybki
zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
0,5 łyżeczki soli
1 płaska łyżka cukru
oprócz tego do każdego słoiczka:
3 ziarenka pieprzu czarnego (może być tez i kolorowy)
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
cebula
marynata na słodszą nutę:
szklanka octu 10-procentowego
4 szklanki wody
2 czubate łyżki cukru
pół łyżki soli
reszta przypraw bez zmian
Grzybki oczyścić, podgotować około 25 minut w lekko osolonej wodzie, ze szczyptą kwasku cytrynowego, odsączyć.
Wodę zagotować z octem, dodać sól i cukier.
Cebulę pokroić na plasterki, podgotować około 5 minut, odsączyć.
W słoiczkach układać grzybki warstwami z cebulą, wrzucić przyprawy i zalać zalewą, tak, by je przykrywała. Pasteryzować około 6 minut.
opieńki:
podgrzybki:
maślaczki:
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/grzyby-marynowane.html